2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Összefogásra lenne szükség a megye kórházai között

Jelentősen megugrott a koronavírusos betegek száma a székelyudvarhelyi kórházban. A helyieket értelemszerűen itt kezelik, viszont háttérkórházként más településekről is fogadni kell az egészségügyi ellátásra szoruló fertőzötteket. Bővítéssel is véges a helyek száma, és a járvány erősödésével a kialakult helyzettel elfogulatlanul kell foglalkozni – vélekedik Lukács Antal.

 

– Azt hallani, hogy nagyon sok a koronavírusos beteg a székelyudvarhelyi kórházban.  

 

– Hétfőn reggel 65 igazoltan koronavírussal fertőzött beteg feküdt a kórházban, ez számottevő növekedést jelent az elmúlt napokhoz képest. Példának okáért szeptember 30-án 41 volt az igazolt fertőzöttek száma. A jelenleg beutalt betegek közül tíz súlyos állapotban van, 39 esetben a betegség lefolyása középsúlyos, ezen betegek többségének társpatológiája is van, és mindössze 16 betegnél beszélhetünk enyhe tünetekről. 

– A Csíkszeredai Megyei Kórház azt közölte, hogy a székelyudvarhelyi többször is visszautasította – háttérkórház státusával ellenkező módon – a súlyos állapotú Covid-betegek átvételét. Hogyan vélekednek erről az állításról? 

 

– A háttérkórház státus tulajdonképpen azt jelenti, hogy nekünk kell ellátni azokat a koronavírusos betegeket, akiknek valamilyen társpatológiája van és ez pillanatnyilag ellátásra szorul, és fogadnunk kell onnan is a középsúlyos, illetve súlyos betegeket, ahol a kórház struktúrájában nincsen intenzív terápiás osztály. Ezeknek az elvárásoknak kórházunk az elmúlt hónapokban eleget is tett, sőt, számos olyan beteget is küldtek a megye más kórházaiból, akiknek volt ugyan társbetegségük, de az nem igényelt különösebb beavatkozást, tehát maradhattak volna az illető intézmény fertőző osztályán is. Ameddig a szabad helyeink és lehetőségeink engedték, őket is fogadtuk. Az utóbbi napokban, a betegek számának jelentős növekedésével, az eddig a koronavírusos beutaltak részére kialakított helyeink megteltek, emiatt megpróbáltuk főleg azokat a fogadni, akik feltétlen háttérkórházba kell kerüljenek, és időközben nekiláttunk a fertőzöttek számára fenntartott helyek kibővítésének. Igaz ugyan, hogy volt rá példa, hogy nem tudtunk elhelyezni egy beteget helyhiány miatt, ez viszont nem csak a mi problémánk, hiszen ugyanebben a helyzetben vannak nagyobb városok, egyetemi központok kórházai is.

 

– Mi történik a nem koronavírusos betegekkel?

 

– A háttérkórház státus nem azt jelenti, hogy csak a fertőzött betegekkel kell foglalkoznunk. Minden kórház köteles ellátni minden beteget, aki sürgősségi ellátásra szorul, függetlenül attól, hogy fertőzött vagy sem, vagy esetleg még nincsen letesztelve. Ezért nekünk is kötelességünk volt kialakítani a megfelelő betegkörforgást a fertőzött, fertőzésgyanús, illetve nem fertőzött betegek számára. Ez, amellett, hogy óriási anyagi ráfordítást igényelt (a költségek többmilliós tételekre rúgnak), jelentősen lecsökkentette a meglévő helyek számát, hiszen gyakran egy fertőzésgyanús beteget egyedül kell elkülöníteni egy 5-6 ágyas kórteremben. A törvény értelmében ezentúl is el kell látnunk a sürgősségi eseteket, fertőzöttségi státusuktól függetlenül.

 

– Jelenleg a beutalt betegek mekkora hányada udvarhelyszéki, a többiek hová valók?

 

– A beutalt betegeink 40 százaléka udvarhelyszéki, a többiek a megye egész területéről jöttek. Ez az arány az elmúlt időszakban általában 30-70 volt, nemrég ugrott meg az udvarhelyszéki betegek száma.

 

– Korábban említette a fertőzött betegeknek szóló helyek bővítését.

 

– Kiürítettük a tüdőgyógyászat és elmegyógyászat épületét, hogy oda is Covid-pozitív betegeket helyezhessünk el, a kardiológiai osztályon lévő helyek számának növelése is folyamatban van. A fül-orr-gége osztályon is elkülönítettünk egy részt a fertőzésgyanús esetek számára, ugyanígy a bőrgyógyászaton is (ahol eddig a nem covidos fertőző patológiát láttuk el). Egy újabb PCR-gép beszerzésével a tesztelési kapacitást is növeljük, ez hamarosan megérkezik. A fizioterápiás osztályon eddig is a fertőzésgyanús eseteket különítettük el, itt a helyek számát csak a nagy kórtermek felosztásával lehet növelni, ami szintén szerepel a terveink között. Folyamatban van a lehetőségek függvényében az intenzív terápiás ágyak számának növelése is, viszont ezek az átszervezések számos strukturális és személyzeti átalakítást igényelnek, ami időbe telik. A legnagyobb gondot pillanatnyilag az intenzív terápiás orvosok hiánya jelenti, ami miatt kétséges még a meglévő betegszám ellátása is, hacsak nem kapunk segítséget.

 

– Háttérkórházként Önök tovább kell küldjék a nem covidos betegeket például Csíkszeredába. Zökkenőmentesen zajlik a folyamat?

 

– Így van, ha az állapotuk megengedi, tovább kell küldenünk őket. Ez viszont gyakran akadályokba ütközik. Elsősorban: nem utasíthatjuk vissza a sürgősségi eseteket, amelyek azonnali ellátást igényelnek, és mivel az utóbbi hónapokban éppen a járvány miatt nehézkesebben ment a krónikus betegek ellátása, periodikus vizsgálata, sokan olyan állapotban kerülnek be, ami már sürgősségi ellátást igényel. Időnként az is előfordult, hogy a csíkszeredai kórház bizonyos osztályai megteltek, helyhiány miatt nem tudták fogadni tőlünk a betegeket. Ezeket az eseteket is elláttuk, nem vádaskodtunk. És bizony olyan is van, hogy a beteg egyszerűen nem egyezik bele, hogy más kórházba küldjük, akarata ellenére pedig nem tehetjük meg. Ebben az esetben, ha a lehetőségeink engedik, megoldjuk az esetet helyi szinten. Tehát a helyzet sokkal árnyaltabb, mint azt első látásra gondolnánk. Fontos szem előtt tartani, hogy nagyon sok kórházi ellátásra szoruló a nem Covid-betegek közül kerül ki, őket sem szabad figyelmen kívül hagyni.

 

– Mennyire telített a koronavírusos betegek szempontjából jelenleg a kórház?

 

– A fertőző osztály és a más osztályokon a covidos betegek számára elkülönített helyek tele vannak. A helyek bővítése, amint már említettem, folyamatban van, de ez is korlátozott, ugyanis figyelembe kell venni a biztonsági előírások betartását ahhoz, hogy a személyzet és a nem fertőzött betegek védelmét is biztosíthassuk. Más osztályokon lenne még néhány hely, viszont az osztályok sajátosságait is figyelembe kell vennünk (nőgyógyászati osztályra például nem lehet férfi beteget fektetni stb.). Ha a betegek száma nagymértékben nő, nincs az a kórházi ágyszám, ami ne telne meg…

 

– Van-e fertőzött a kórház személyzete, munkatársai között?

 

– Sokáig egyetlen fertőzöttünk volt, aki még az első időszakban betegedett meg. Viszont az utolsó héten három orvosnő bizonyult pozitívnak, egy asszisztensnő és egy takarítónőnk is elkapta a vírust. Ők jelenleg otthoni elkülönítésben vannak, mivel tünetmentesek vagy nagyon enyhe tüneteik vannak.

 

– Mennyire magas a covidos elhalálozások száma?

 

– Az elhalálozások száma megyénkben az országos átlagnál alacsonyabb. Viszont megyén belül nyilvánvalóan Székelyudvarhelyen a legmagasabb, mivel minden súlyos beteget ide küldenek más kórházakból is.

 

– Milyen támogatásra, segítségre lenne szüksége a kórháznak, hogy fenntartható módon elláthassa a háttérkórház szerepét?

 

– Három dolog lenne a legfontosabb. Az egyik az intenzív terápiás orvosok számának növelése, hiszen jelenleg egyetlen szakorvosunk maradt, a többiek közül van, aki fertőzött, van, aki gyereknevelési szabadságon van vagy veszélyeztetett terhes. A rezidens orvosokat pillanatnyilag visszahívták az egyetemi központba, így az intenzív ügyelet biztosítása, valamint a sürgősségi műtétek elvégzése is veszélybe került. A másik fontos segítség az lenne, ha a megye többi kórháza is bővítené a befogadóképességét, ami a covidos betegeket illeti, hiszen akármit is teszünk Udvarhely szintjén, a helyek száma úgyis véges.

Nem utolsósorban pedig feltétlenül szükség lenne egy megbeszélésre, írásos egyezségre a megye kórházai, illetve a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság között, ahol leszögeznénk az egyes intézmények szerepét, a betegek intézmények közötti áthelyezésének pontos feltételeit, hogy utólag ne legyenek viták. Ennek szükségességét már a járvány elején jeleztük, és a Közegészségügyi Igazgatóság képviselője a prefektus jelenlétében meg is ígérte, viszont előrelépés fél év alatt nem történt ez ügyben. Meglátásunk szerint a jelenlegi helyzetben legfontosabb lenne a megye egészségügyi intézményeinek az összefogása, hogy megfelelő ellátást biztosíthassunk mind a covidos, mind más pácienseink számára.

 

Koronavírus a Városházán

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal három munkatársa esetében igazolódott be a koronavírussal való fertőzés, közülük két személyt kórházban kezelnek. Állapotuk kielégítő – tájékoztatta a lakosságot az intézmény. A közvetlen kapcsolatban levő munkatársak otthoni elkülönítésbe kerültek, a hivatalban további tesztelések zajlanak. Hétfőtől az akalmazottak fele „home office” üzemmódban dolgozik, heti váltásban. A kiépített infrastrukturális rendszereknek köszönhetően a tevékenység zavartalanul folyik, az ügyfélfogadás minden osztályon akadálytalan, ugyanakkor a lakosok figyelmébe ajánlják az elektronikus ügyintézés széles körű lehetőségét, részletek a www.udvarhely.ro weboldalon találhatók. 

 

Az első koronavírusos eset (április eleje) óta az udvarhelyi kórházban 441 Covid-beteget kezeltek, ez a megyei összesetszám 40 százaléka. Közülük 167-en (37 százalék) voltak udvarhelyszékiek, a többi beteg a megye más településeiről érkezett. Összesen 67 személy került az intenzív terápiára eddig, közülük 17-en hunytak el. Szeptemberben 109 Covid-beteg került be a kórházba, 60 százalékuk súlyos állapotban.

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb