2021, január 19, kedd.

Összefogás egymás szolgálatában

„A szeretet vonz, a gyűlölet taszít és szegényebbé tesz kicsit és nagyot…” mottóval szervezte meg a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthona a hagyományos tanévnyitó rendezvényét a Tatár-dombnál a hétvégén. Az esemény célja az volt, hogy az egybegyűltek imádságos lélekkel, őseink győzelmére emlékezve készüljenek az új tanévre.

Ünnepi szentmise. Közösen kell építenünk a jövőt
Ünnepi szentmise. Közösen kell építenünk a jövőt

Noha a szeles, hideg időjárás nem kedvezett a szabadtéri rendezvényeknek a hét végén, a Gyergyószárhegy közelében lévő Tatár-dombnál változatlanul több száz fős tömeg vett részt az immár hagyományos tanévkezdő megemlékezésen. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthona szervezte eseménynek ezúttal is kettős célja volt: megemlékezni a gyergyói székelység hősies összefogására, amelyet az 1658. szeptemberi tatárdúlás során tanúsított, illetve imádságos lélekkel készülni az új tanévre. Az esemény a szokásos szekeres felvonulással kezdődött, majd a Tatár-domb közelében lévő szabadtéri oltárnál celebrált szentmisével, illetve kulturális, szórakoztató műsorral folytatódott. – Isten ajándéka a mi közreműködésünk nélkül nem valósul meg – mondta Portik-Hegyi Kelemen főesperes-plébános, a szentmise főcelebránsa ünnepi szónoklatában. Az egyházi elöljáró beszédében a Szűzanya életünkben megtapasztalt jelenlétét emelte ki, több személyes példával illusztrálva. Elmondta, hogy közösen kell építenünk a jövőt a jövő nemzedéknek, és fontos, hogy félre tudjuk tenni mindazt, ami bennünket akadályoz, hogy összefogjunk, és egymást jobban szolgáljuk. A szentmisét követően a kegyelet koszorúit helyezték el a megyei és helyi elöljárók, politikusok és vendégek, adózva őseink emlékének, akik 1658 szeptemberében hősiesen vették fel a harcot a túlerővel, térdre kényszerítve a fosztogató tatárokat.
A délutáni órákban szórakoztató programok várták az érdeklődőket, előadásokat hallgathattak, illetve koncerten vehettek részt.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,317RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb