Összeférhetetlenség Etéden

Az alpolgármester váltja Szőcs Lászlót

208

Megszűnt Etéd polgármesterének, Szőcs Lászlónak a mandátuma – tudatta tegnap közösségi oldalán az elöljáró. A prefektus ugyanis – négy éve okafogyottá vált – összeférhetetlenségre hi­vat­kozva felfüggesztette tisztségéből. Teendőit Nagy Endre, a község alpolgármestere látja el mindaddig, amíg előrehozott választásokon polgármestert választ a község.

Szőcs László leköszönő polgármester. Visszás törvénykezés áldozata Fotó: Kovács Hont Imre

Szőcs László polgármester a közösségi oldalán részletesen leírta: azért kénytelen felhagyni polgármesteri tevékenységével, mert az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) összeférhetetlennek minősítette, hogy 2014-ig tagja volt a szülei által vezetett családi vállalkozásnak, miközben 2008 óta polgármester. Mint részletezte: hiába fellebbezett a döntés ellen előbb a Marosvásárhelyi Táblabíróságon, majd később a bukaresti Legfelsőbb Törvényszéken, első és másodfokon is elutasították a keresetét, azonban helyt adtak kérésének és az Alkotmánybírósághoz küldték tovább az ügyet.
A leköszönő elöljáró megtámadta a prefektusi rendeletet, de ettől függetlenül ezen a héten át kell adnia hivatalát az alpolgármesternek. Feltételezhetően nem lesz még előrehozott választás, amíg erre válasz, jogorvoslat vagy érvényes döntés nem születik. Szőcs László bízik abban, hogy – mivel ügye az Alkotmánybírósághoz került – akár kedvező döntés is születhet. Amennyiben új választásokat írnak ki – a jelenlegi törvények értelmében –, Szőcs nem jelöltetheti magát.
Az elöljáró lapunknak elmondta: a dolog pikantériája, hogy éppen a múlt héten hoztak olyan törvényt, amely megengedi, hogy bizonyos választott tisztségviselők, így a polgármesterek is vállalkozzanak.
A Hargita Népe kérdésére elmondta: azért tartja diszkriminatívnak a jelenlegi jogszabályokat, mert csak a családi vállalkozások tagjait minősíti kereskedőnek – kereskedés miatt ítélte összeférhetetlennek az ANI –, miközben egy polgármester lehet társtulajdonosa egy részvénytársaságnak vagy kft.-nek, ha nem ügyvezetője a cégnek.
Egyébként nemcsak az etédi polgármesternek gyűlt meg a baja az ANI-val. Korábban Gergely András, Csíkszentmárton polgármesterének esetében is összeférhetetlenséget állapított meg az ügynökség. Gergely András a Hargita Népe kérdésére elmondta: azóta természetesen fellebbezett a döntés ellen, azonban bírósági ítélet még nem született ügyében.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.