Ősei lakhelyének díszpolgára lett a világhírű tudós

Először járt Székelyföldön Csíkszentmihályi Mihály

901

Díszpolgári címet adományozott Csíkszentmihály önkormányzata a nemzetközi hírű pszi­chológusnak, a pozitív pszichológiához tartozó flow-elmélet megalkotójának, a településről származó Prima Primissima és Széchenyi-díjas Csík­szent­mihályi Mihálynak. A tegnapelőtt tartott ceremóniát követően a helyiek megragadták a kivételes lehetőséget, és magát a tudóst kérdezték életútjáról és munkásságáról.

Csíkszentmihályi Mihály átveszi a díszpolgári címet

A díszpolgári cím átadását megelőzően Izsák-Székely Lóránt, a község polgármestere köszöntötte a Székelyföldre először látogató Csíkszentmihályi Mihályt. Mint mondta, tíz évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot a világhírű tudóssal, akinek már akkor felajánlotta a díszpolgári címet. Tulajdonképpen azóta próbálták megszervezni, hogy az elfoglalt pszichológus időt tudjon szakítani arra, hogy ellátogasson a településre, ahonnan ősei származnak.
– Nagy öröm számunkra, hogy a tudós, akinek az ősei itt éltek egykor, most fizikailag is visszatért erre a helyre. Ő mindig azt mondta, hogy ősei földjével fizikailag laza, de lélekben mindig szoros volt a kapcsolata – mondta a polgármester.
Ezután átadta neki a díszoklevelet, amelyen a helyi iskola kapuja szerepel, rajta azzal a Cicero-idézettel, amelyet maga a tudós is sokszor, sok helyen elmond, hozzátéve, hogy egy kis erdélyi falu, ahonnan ő is származik, iskolájának a kapujára ez van felvésve: „A tudás gyökerei keserűek, de a gyümölcsei édesek”.
Csíkszentmihályi Mihály – miután átvette a díszpolgári címet – kifejtette, sajnálja, hogy a fiai elfoglaltságuk miatt nem lehetnek jelen. Ezután arról mesélt, hogy mennyi mindent jelent a család számára ez a név. Érdekes családi történeteket mesélt arról, hogy miként tanulták meg a gyermekek leírni a vezetéknevüket. Mint mondta, megható alkalom ez számára azért is, mert mindig érezte, hogy az igazi otthona ott van valahol a Hargita aljában.
A díszpolgár-avatás után a közönség soraiban többen is kérdezték őt a flow-elméletről (áramlat), volt, aki a családfájáról érdeklődött, de olyan is, aki elmondta, hogy milyen nagy hatással voltak az életére a tudós által írt könyvek.

Látogatás a megyeházán
Székelyföldi útja során Csíkszeredában a megyeházára látogatott a világhírű professzor kutatótársai, Gary Cute, Buzády Zoltán és Vécsey Zsadány, valamint Izsák-Székely Lóránt, Csíkszentmihály polgármestere kíséretében. A vendéget hivatalában fogadta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, köszöntőt mondott Ferencz Salamon Alpár-László megyei tanácsos és az oktatási szakbizottság elnöke, valamint Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) elnöke. „A professzor életútja és munkássága révén bebizonyította, hogy munkával, akaraterővel és kitartással – no meg jól meghatározott célok követésével – akkor is lehet eredményeket elérni, ha a társadalmi, politikai, gazdasági környezet erre nem a legmegfelelőbb” – hangsúlyozta a megyeelnök.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek