Őrzik az örmény örökséget

Lazítás kaláka közben. Minden korosztály érintettfotó: erdélyi magyar örmények szövetsége

Idén is kalákatáborba várja a fiatalokat az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége július 14–20. között. A vasárnap Ma­roshévízen kezdődő egyhetes Műemlékvédő Ifjúsági Ka­lákatábor célja az ottani örmény örökség felkutatása, megőrzése.

Lazítás kaláka közben. Minden korosztály érintettfotó: erdélyi magyar örmények szövetsége

A szövetség hat évvel ezelőtt tartotta első kalákatáborát, és azóta minden évben egy-egy erdélyi település örmény gyökereit kutatva, annak örökségét megcsillantva mutatják a fiataloknak a történelmi értékeket, az önkéntesség fontosságát. A közösség három éven át a csíkszépvízi örmény templom restaurálásán dolgozott, majd 2017-ben Gyergyószentmiklóson készítették elő a templomot és a közösségi házat az őszi örmény művészeti és nemzetiségi fesztiválra. Letisztították a templomtorony falait, kijavították azokat, a templomkertben megtisztították a kereszteket, és a közösségi ház kerítését is újrafestették.
2018-ban Gyergyóremetét látogatták meg, ahol temetőtakarítás keretében feltárták az örmény sírhelyeket, ezeket ugyanis digitális adatbázisban teszik elérhetővé az érdeklődők számára.

Idén Maroshévízre érkeznek önkéntes fiatalok, hogy egy héten át közösségépítő, örökségmegőrző tevékenységben vegyenek részt.
– Az idei tábor újdonságaként szakmai vezetők segítségével a fiatalok üvegfestéssel is kísérletezhetnek, hiszen festésre vár a katolikus templom oldalsó bejáratánál lévő kerek ablak. Ezenkívül lesz örmény nyelvtanulás, kincskeresés, kirándulás a Kelemen-havasokba, és számos más olyan tevékenység, ami a fizikai munka mellett igazi élményeket ad a fiataloknak – mondta el Kulcsár László, az Erdé­lyi Magyarörmények Szövetségének alelnöke.
A 2013-ban létrejött ernyőszervezet éves kalákáival szeretné a fiatalok által tanítani a közösségeket, megmutatni, hogy szükség van az összefogásra, örökségünk megóvására.

Boncina-Székely Szidónia