2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Őrzi piacvezető helyét a John Deere

Több mint 84 milliárd eurós forgalmat bonyolított a világ hat vezető mezőgépkonszerne 2018-ban, ebből a traktorok és mezőgazdasági gépek értékesítése 52 milliárd eurót tett ki. Részesedésük a globális mezőgéppiaci forgalomból 55 százalékról 60 százalék közelébe emelkedett. A John Deere messze magasan a mezőny fölött jár. A hat legnagyobb konszern összes mezőgéppiaci árbevételéből csaknem 38 százalékot mondhat a magáénak – számolt be az agrárszektor.hu mezőgazdasági hírportál.

Új Deutz-Fahr traktorokat vizsgáló gazda a bukaresti IndAgra kiállításon. Itthon is jól ment a gépforgalmazóknak Fotó: Domján Levente

Az elmúlt évben a világ hat legnagyobb piacvezető trak­tor- és mezőgazdaságigép-gyártója konszern szinten 14,2 százalékkal, a mezőgépforgalmát tekintve pedig 10,9 százalékkal növelte az árbevételét az előző évhez képest. A hat multinacionális mezőgépgyártó összes árbevétele egy év alatt 77,1 milliárd euróról 84,21 milliárd euróra nőtt, a traktorok és mezőgazdasági gépek értékesítéséből származó árbevételük pedig 42,89 milliárdról 52,24 milliárd euróra növekedett.

Élen a zöld-sárgák
Vitathatatlanul a John Deere a világ első számú mezőgazdasági gépgyártója, széles a termékportfóliója valamennyi földrész mezőgéppiacán jelen van. A vezető hat közül a John Deere árbevételei növekedtek legnagyobb mértékben, konszernszinten 25,6 százalékkal, a traktor, illetve a mezőgépeladásaiból származó árbevételét pedig 15 százalékkal tudta növelni. A vezető hatokon belül a mezőgép profilból származó árbevétel-részesedése 36,25 százalékról 37,59 százalékra nőtt. Mindezeken túl konszernszinten a legnagyobb nyereséget, a hatok által termelt nyereség 39,5 százalékát állította elő.
Második helyen a CNH In­dus­trial áll, amely a három nagy (Case IH/New Holland/Steyr) traktor- és mezőgépgyártó mellett az Iveco busz- és haszongépjármű-gyártást, valamint az FPT (Fiat Powertrain) motorgyárat is szervezetében tudhatja, tavaly konszernszinten az azt megelőző évhez képest 7,2 százalékkal növelte az árbevételét, amely 25,16 milliárd eurót tett ki. Az adózás utáni nyereségét ez idő alatt megháromszorozta, amelyet a szakértők nagyrészt az új vezetésnek tudnak be. A traktor és mezőgép profil árbevétele 847 millió euróval, azaz 9,4 százalékkal nőtt 2017-hez képest. A traktor- és mezőgazdasági eladásokból származó árbevételével (9,89 milliárd euró) megelőzte a Kubotát és visszaszerezte a legnagyobbak rangsorában a második pozíciót. A „vezető hatok” között a mezőgép profilon belüli részesedése a 2017. évi 19,2 százalékról 18,94 százalékra mérséklődött.

Lassult a Kubota, erősödött a Claas
A globális versenyben harmadik helyre visszaesett Kubota konszern szintű árbevételét 2018-ban 5,7 százalékkal, a traktorok és mezőgazdasági gépek eladásából származó árbevételét 5 százalékkal tudta növelni, a nyeresége azonban 84,7 millió euróval mérséklődött. Az összes árbevételen belül a mezőgép profil árbevételének részesedése kismértékben 67,4 százalékról 66,9 százalékra csökkent. A vezető hatokon belül árbevételének részesedése 9,53 milliárd euróval a mezőgép profilban 19,28 százalékról 18,24 százalékra csökkent.
Jó évet zárt ellenben 2018-ban a több mint 17 márkát – köztük a Challenger, Fendt, a Massey Ferguson és Valtra márkákat is – tömörítő AGCO konszern. A csak mezőgép profilban tevékenykedő gépgyártó tömörülés árbevételét 12,5 százalékkal növelte az előző évhez képest, miközben a konszern szintű nyeresége közel 50 százalékkal, az üzemi eredménye pedig 19,3 százalékkal nőtt egy év alatt. Ezeknek tudható be, hogy a mezőgéppiaci árbevétel alapján a hatokon belül a piaci részesedése 14,93 százalékról 15,16 százalékra változott, azaz növekedett. Az AGCO tavalyi árbevételének 57 százalékát Európa, Közel-Kelet, Észak-Afrika régióban realizálta.
Az ötödik helyen a tiszta mezőgép profilú és stabil piaci szereplő Claas tavaly 8 százalékkal növelte az árbevételét és 13,8 százalékkal a tiszta nyereségét 2017-hez képest. A mezőgépprofi üzemi eredménye ez idő alatt 16,1 százalékkal növekedett. A Claas piaci részesedése a mezőgép profilon belül az árbevétel alapján 7,64 százalékról 7,44 százalékra mérséklődött. A Claas Group tavalyi árbevétele 3,89 milliárd euró, a tiszta nyeresége pedig 152 millió euró volt. 83 százalékban az európai piacokon realizálta ezt az árbevételt, itt több termékével piacvezető, vagy meghatározó piaci szereplő (gabonakombájnok, magajáró szecskázók, bálázók, rotációs kaszák).

Húzott a Deutz-Fahr
A hatodik helyen az SDF Group (Same, Deutz-Fahr, Lamborghini, Hürlimann, Gregoire) 8,4 százalékkal tudta növelni tavaly az árbevételét és 72,3 százalékkal a tiszta nyereségét. A cégcsoport 2018-ban 1,37 milliárd euró árbevételt realizált, a tiszta nyeresége pedig a 2017. évi 24,5 millió euróról 42,17 millió euróra növekedett. A cégcsoporton belül a legerősebb márka a Deutz-Fahr. Az SDF árbevételének 70 százalékát Európában valósította meg, legnagyobb piacaik Németország és Olaszország. 2018-ban az SDF Group mezőgéppiaci részesedése a hatokon belül 2,63 százalék volt – olvasható az agrarszektor.hu cikkében.

HN-összefoglaló

Előző cikkSakksuli (386.)
Következő cikkEladni magunkat

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb