Orvosok az osztálytermekben

Több száz gyermeket vizsgáltak meg önkéntesen

303

Sokat változott a gyermekek egészségi állapota az elmúlt évtizedekben, ma már ritka az elhanyagolt vagy felfedezetlen betegség, inkább az úgynevezett civilizációs betegségek kezdenek megjelenni a csíki gyermekek körében is – osztották meg tapasztalataikat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében Hargita megyében szűrővizsgálatokat végző orvosok.

Szokott fájni a hasad? – Csak ha sokat eszek – hangzott el a párbeszéd egy fiatal orvos és egy cserfes kislány között csütörtök reggel a csíkbánkfalvi Márton Ferenc Általános Iskolában. A tanintézetben és a helyi óvodában is végeztek szűrővizsgálatokat a Nemzetközi Gyerekmentő Szolgálat szervezésében magyarországi önkéntes orvosok. Az október hetedikén elkezdődött őszi körúton ezúttal is számos orvos és egészségügyi szakember végzett vizsgálatokat, kezeléseket udvarhelyszéki és csíki településeken, két mobil rendelőben, továbbá iskolákban, plébánián és a kórházban fogadták a gyerekeket.

Kedves fogadtatás
Csíkbánkfalván ottjártunkkor épp előkészítő osztályos kislányokat vizsgáltak fiatal orvosok a rendelővé alakított osztályteremben. Négyen nézegették, kérdezgették kedvesen a készségesen válaszoló lányokat, akik a jelek szerint csöppet sem voltak ijedtek a rendhagyó orvosi vizsgálat miatt. Kevés elhanyagolt egészségügyi problémával találkoztak, inkább olyan esetekben, amikor szociálisan nehéz helyzetben élő gyermekről volt szó – foglalta össze a héten tapasztaltakat az egyik orvos, Béres Nóra. Megjegyezte, mindenhol kedvesen, nagy szeretettel fogadták őket és ez nekik nagyon jólesett. Az éppen vizsgált kislányokat tanítójuk, Szőgyöri Mária kísérte el. Hasznosnak tartja a magyarországi orvosok szűrővizsgálatait, főként a nehéz helyzetben élő gyermekek számára, akik valószínűleg ritkábban jutnak el a családorvosukhoz. Az osztályban egészségesek a gyermekek, nem is tud betegségről és most sem jeleztek gondot az orvosok – mondta még el a tanítónő. Örültek a vizsgálati lehetőségnek a bánkfalvi óvodában a gyermekekkel várakozó anyukák is. A legtöbben nem valamilyen betegség miatt vizsgáltatták meg a kicsiket, hanem ha már lehetőség volt rá, akkor elvitték őket a magyarországi orvosokhoz.

Sok a rossz fog
1992-ben, illetve 1996-ban vettek részt először a gyerekmentő szolgálat szűrővizsgálatán Szarvas Dalma és Püspöki Gabriella gyermekgyógyászok. A bánkfalvi óvodásokat vizsgáló két doktornő elmondása szerint nagyon nagy a különbség az akkor látottak és a gyermekek mostani egészségi állapota között. „Segítő szakmában dolgozunk és akkor, amikor elkezdtünk idejárni, akkor itt volt mit nézni a gyermekeken” – válaszolta Püspöki Gabriella kérdésünkre, hogy miért tartja fontosnak az önkéntes munkát. Az orvos szerint ma már jól kiépült térségünkben is az egészségügyi ellátás, már nemigen találkoznak a vizsgálatok során olyan gyermekekkel, akiknek ellátatlan krónikus betegsége lenne. Ezt erősítette meg Szarvas Dalma is, mint mondta, a héten ő még egy olyan gyermeket sem látott, akit Magyarországra kellene vinni kiegészítő vizsgálatokra. Az orvosok kiemelték, a fogászati problémák viszont nagyon gyakoriak, kevés gyermeknek van gondozott, kezelt fogsora. A különféle üdítőitalok és cukros rágcsálnivalók elterjedésével egyre fiatalabb korban kezdődik a fogszuvasodás, a fogazatot rontó élelmiszerek elkerülése mellett pedig a fogápolási és fogmosási szokásokon is változtatni kell – emelték ki az orvosok.

Hogy ne legyen sok kövér gyermek
Sok a lúdtalpas, az utóbbi években itt is egyre több a tartási rendellenesség, és bár még elmaradunk ebben Magyarországtól, egyre több itt is az elhízott gyermek – emelték ki a gyermekgyógyászok. Úgy gondolják, most kellene itt erre odafigyelni, hogy ne fokozódjon a helyzet hasonlóvá a magyarországihoz, ahol nagyon sok az elhízott fiatal. „A szülőknek kell egészségtudatosabbnak lenni, nem legyinteni, ha kövér a gyermek, hogy hát a szülők is kövérek, ahogy hallottuk itt a minap. Igenis oda kell figyelni rá, hogy most fogyjon le a gyermek, amíg még tud” – mondta Püspöki Gabriella. Szarvas Dalma azt tette hozzá, az ehhez szükséges étrendi és életmódbeli változás egy családi vállalkozás, az egész családnak részt kell vennie ebben, ha eredményt akarnak elérni és el akarják kerülni az elhízást és az ezzel járó betegségeket.

Ma Csíkszeredában is vizsgálnak
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett szűrővizsgálatok ma zárulnak: ma még zajlanak a fogászati kezelések Kápolnásfaluban a fogászati szűrőbuszban, 14 óráig várják a pácienseket Csíkszentdomokoson a nőgyógyászati szűrőkamionban is, Csíkdánfalván fül-orr-gégészeti, Menaságon pedig gyermekgyó­gyászati szűrővizsgálatok lesznek. Ma 9 és 14 óra között a magyarországi orvosok a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályán, fül-orr-gégészeti és ortopédiai osztályán is vizsgálják a gyermekeket. Az ortopédiai vizsgálatra jelentkezőket kérik, vigyenek beutalót a családorvostól.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek