Orvosi szolgálati lakások és további ifjúsági lakrészek épülnek: Lakásügyek Székelyudvarhelyen

68

A városi kórház szomszédságában 24 lakrészes tömbházat fognak felépíteni, közalkalmazottaknak nyújtva lakhatási lehetőséget. A Csereháton pedig újabb ifjúsági lakások épülnek, és hamarosan a bérlők régi vágya is teljesülhet: megvásárolhatóvá válnak a lakrészek.

 

Csereháti lakótelep. Újabb tömbház építése van láthatáron                                                      Fotó: Lőrincz Csaba

Átadta a területet a héten az Országos Lakásügynökségnek a város, a kórház udvarán kijelölt 30 áras telken két lépcsőházas ingatlan épül, 24 szolgálati lakással, amelyek közül 6 egyszobás és 18 kétszobás lesz.

Legyen, hol lakni
A Városháza tájékoztatása szerint a beruházás összértéke 5.330.000 lej, a munkát helyi kivitelező nyerte el, a Viaduct Kft. várhatóan két héten belül el is kezdi az építkezést. Gálfi Árpád polgármester a helyszínen elmondta, Székelyudvarhely számára kiemelt fontosságú, hogy minél több lakás épüljön, hiszen ez az itthon maradás támogatásának egyik legfontosabb eszköze.
– Ezek a szolgálati lakások fontos lépést jelentenek a váro­sunkban, a közszférában dolgozók számára – tette hozzá a városvezető, majd bejelentette azt is, hogy a csereháti lakótelep is tovább bővül, hamarosan átadják a területet egy újabb tömbház építésére, amelyben 28 ifjúsági lakás kap majd helyet.

Előbb-utóbb megvehetik
A Csereháton jelenleg összesen 254 olyan ifjúsági lakás van, és a lakóknak elviekben lehetőségük van megvásárolni a bérelt ingatlant, vásárlási szándékukat többen is jelezték már az elmúlt években. A Városháza tájékoztatása szerint a jelenlegi városvezetésnek határozott szándéka a vásárlás támogatása. Viszont az „eladhatósági folyamat” bonyolult ügyintézést jelent, több lépcsőt kell végigjárni minden egyes lakás esetében addig, amíg azok magántulajdonba kerülhetnek. Első lépésként az épülettömbök topográfiai felmérését kellett elkészíteni, és ezzel párhuzamosan elkezdődött a lakrészek telekkönyvezése, ez utóbbi folyamat tavaly januárban indult. Ennek lezárultával a lakások felértékelése szükséges, azaz az eladási ár megállapítása, és ehhez minden lakrész esetében el kell készíteni az energetikai bizonylatot. A Városháza sajtószolgálata szerint jelenleg már a szerződéskötés előtt állnak egy szakcéggel, amely kiállítja majd ezeket a bizonylatokat. Az elmúlt időszakban eddig mintegy százezer lejt költött arra, hogy eladhatóvá váljanak a lakrészek. Megtudtuk azt is, hogy amikor minden lakás esetében elkészül a szükséges aktacsomó, azt még az önkormányzati testületnek is el kell fogadnia, és csak azt követően lehet felterjeszteni jóváhagyásra az Országos Lakásügynökséghez (ANL).

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek