Országos fizikaverseny

70

Hargita, Brassó, Kovászna, Maros, Kolozs, Bihar és Szatmár megye magyarul tanuló hetedik és nyolcadik osztályos tanulói közül az előzetes fordulók eredményei alapján kilencvenkilencen nyerték el a jogot, hogy részt vegyenek a 6. Alfa és Omega Országos Fizikaverseny döntőjén, amelyet május 28-án tartottak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban. A megnyitóünnepségen, amelyet Herczeg Ágnes és Péter Tamás csodás zenei produkciója vezetett fel, Bekő Melinda Erzsébet igazgatóhelyettes köszöntötte a vendégeket, majd Lapohos Anna-Mária szaktanfelügyelő hangsúlyozta, a vetélkedő újdonsága az, hogy idéntől a verseny felkerült a tanügyi tárca által elismert országos versenyek listájára, így a legjobban teljesítő diákok minisztériumi oklevélben is részesülnek. 65 tanuló utazott a döntőre és küzdötte végig magát a különböző nehézségi fokú elméleti és gyakorlati próbákon. Ebéd után, amíg a dolgozatok értékelése folyt, a versenyzők a Haáz Rezső Múzeumban megtekintették a Találkozások című – Kányádi Sándorról szóló – emlékkiállítást, valamint a Tamási Áron Gimnázium 425. évfordulójára készült iskolatörténeti kiállítást. A késő délutáni ünnepélyes díjkiosztón a részvételi díjak és emléklapok, valamint a különdíjak átadása után dr. Sándor Bulcsú, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem fizikakarának adjunktusa, a versenybizottság elnöke értékelte a gyerekek teljesítményét, és kitartó, következetes, alapos munkára ösztönözte őket. A hangulatot Benedek László tanuló virtuóz harmonikajátéka tette emelkedetté.

A hetedikesek korosztályában dicséretben részesült Bartók Szabolcs (Kézdialmás, Kelemen Didák Általános Iskola), Fancsali Bíborka Tímea (Marosvásárhely, Bolyai Farkas Gimnázium), Bőjte Sámuel (Csíkszereda, Segítő Mária Gimnázium), Vencz Tamás (Brassó, Áprily Lajos Főgimnázium), Balázs Előd (Sepsiszentgyörgy, Székely Mikó Kollégium), Szilágyi Gabriella (Kolozsvár, Onisifor Ghibu Középiskola), Balázs Örs (Brassó, Áprily Lajos Főgimnázium), Langer Balázs (Sepsiszentgyörgy, Mikes Kelemen Gimnázium), Waldhofer Hanga (Székelyudvarhely, Móra Ferenc Általános Iskola) és Bokor Előd (Székelyudvarhely, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium). III. díjas és bronzérmes lett Winkler Máté (Margitta, Horváth János Gimnázium) és Domokos Balázs (Marosvásárhely, Bolyai Farkas Gimnázium), II. díjat és ezüstérmet kapott Kelemen István (Kézdialmás, Kelemen Didák Általános Iskola), valamint Sándor Kincső (Székelyudvarhely, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium), I. díjban és aranyéremben részesült Mihály Hanna-Andrea (Sepsiszentgyörgy, Mikes Kelemen Gimnázium) és Csősz Gabriella Andrea (Marosvásárhely, Dr. Bernády György Általános Iskola). Az oktatási minisztérium az első kilenc helyezettet oklevéllel tüntette ki.
A nyolcadikosok korosztályában dicséretet kapott Mihályi Andrea (Bögöz, Általános Iskola), Ko­vács Tamás (Csíkszereda, Segí­tő Mária Gimnázium), Vidám Sza­bolcs (Sepsiszentgyörgy, Mikes Kele­men Gimnázium), Verzár Zsófia (Szé­kelyudvarhely, Tamási Áron Gimnázium), Mihály Arnold (Csík­szent­mihály, Arany János Általános Iskola) és David Mark (Szé­kely­keresztúr, Petőfi Sándor Általános Iskola). III. díjat és bronzérmet Réman Attila (Marosvásárhely, Bo­lyai Farkas Gimnázium), valamint Farkas Zsófia (Csíkkarcfalva, Már­tonffy György Általános Iskola) vehetett át, II. díjban és ezüstéremben Bajkó Eszter (Marosvásárhely, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium) és Farkas Kitti (Agyagfalva, Berzenczey László Általános Iskola) részesült, az I. díj és a vele járó aranyérem boldog tulajdonosai pedig Orosz Soma (Gyer­gyószentmiklós, Fogarasy Mihály Általános Iskola) és Dobra László Edgár (Kézdivásárhely, Nagy Mózes Gimnázium). A nyolcadikosok korosztályában az első hét helyezettnek dr. Sándor Bulcsú egyetemi adjunktus, a versenybizottság elnöke az oktatási minisztérium részéről adta át az okleveleket.
A vetélkedőről 36 oldalas kiadvány készült, amely a verseny négy fordulójának 72 feladványát és a megoldási javaslatokat tartalmazza.

Székely Zoltán tanár, Székelyudvarhely, a vetélkedő szervezője

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek