Országos és Európa-bajnokságra készülnek

Sakkversenyek a virtuális térben

187

Egy ideig szüneteltek, majd az online térbe tevődtek át a sakkversenyek: ez a fajta megmérettetés teljesen új körülmények között és az élő versenyekhez hasonló szigorú feltételekkel zajlik. A hétvégén szervezett Országos Online Csapatverseny második helyezését tudhatja magáénak a gyergyóalfalvi Kiss Hanna és Kiss Abigél: a lányok a 12 évesek kategóriájában versenyeztek. A település iskolás sakkcsapata ugyanakkor az iskolai csapatversenyek országos bajnokságára is készül, amelyet idén online szerveznek.

Az iskolások kontinensviadalán tavaly harmadik lett villámsakkban Kiss Abigél

Online edzések és virtuális térben játszódó sakkversenyek – ehhez az új helyzethez kellett alkalmazkodniuk a sportág képviselőinek a koronavírus-járvány terjedése miatt. A Gyer­gyóalfaluban több mint öt éve zajló iskolai sakkoktatás is szünetelt ugyan, de a felkészítők már elkezdődtek, hiszen az iskolai csapatversenyek országos bajnokságára készülnek. A négytagú csapat a vidéki iskolák kategóriájában első, összetettben pedig harmadik helyezést ért el tavaly. Idén is beneveznek, a tervek szerint egy gimnazistacsapat is összeáll a verseny idejére.
– A június 30-án kezdődő versenyre már elkezdődtek a felkészítők az általános iskolások számára, idén viszont szeretnénk egy gimnazistacsapatot is indítani, hiszen azok a gyerekek, akikkel annak idején elindult a községben a sakkoktatás, ma már középiskolások. Remélem, hogy összeáll a csapat, és egy héten belül sikerül regisztrálnunk a versenyre – mondta lapunk érdeklődésére Kiss Arnold gyergyóalfalvi sakkoktató.
Kiss Hanna és Kiss Abigél már az online versenyek világába is betekintve részt vettek a Maróczy Online Sakk Versenysorozaton, hiszen idéntől magyarországi sakkszövetséghez is tartoznak: Hajdúböszörmény testvértelepülés leigazolt játékosaiként vettek részt a megmérettetésen. Az elmúlt hétvégén pedig az Országos Online csapatversenyen értek el második helyezést a 12 évesek kategóriájában.
Az online versenyek szervezői nagyon szigorú feltételeket szabnak, így próbálva kizárni a csalásokat. A verseny feltételei között volt, hogy a lányoknak külön szobában kellett tartózkodniuk, ahol nem lehetett senki más; a hang és a webkamera be kellett legyen kapcsolva, és a bíró bármikor közbeavatkozhatott, lekérhette a képernyő felületét is. Így minden tekintetben magukra voltak utalva, de alkalmazkodtak a helyzethez. Ez egy másik műfaj, de fel kell készülnünk arra, hogy az elkövetkezőkben sokkal gyakoribbak lesznek az online versenyek – összegezte a tapasztalatokat Kiss Arnold.
Ennek ellenére abban bíznak, hogy augusztusban már élő versenyeken is részt tudnak venni a Kiss lányok, és a Gyergyóalfaluban tervezett sakkeseményekre is sor kerülhet ősszel.
– Pályázatokat nyújtottunk be, hogy az immár hagyományos szeptember eleji tábort és az októberi megyei sakkversenyt megszervezhessük, reméljük, hogy mindez megvalósulhat – mondta Kiss Arnold.
A Kiss lányok emellett a szeptemberben, Szerbiában sorra kerülő Iskolások Európai Sakkbajnokságára is készülnek; a tavalyi versenyen Kiss Abigél harmadik helyezést ért el villámsakk kategóriában.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.