Örömmel fogadnak további énekkarokat is

100 Tagú Székely Férfikórus

158

Immár több mint száz torokból szólt az ének a múlt hétvégén a 100 Tagú Székely Férfikórus ötödik találkozóján, amelynek Csíkborzsova – tágabb értelemben pedig Csíkszépvíz község – volt a házigazdája. A három Hargita megyei és az egy-egy Kovászna, illetve Maros megyei férfikórus egyházi énekeket és férfiszólamokra írt népdalfeldolgozásokat énekelt.

Öt énekkar önkéntes tömörülése a 100 Tagú Székely Férfikórus, amelynek tagjai jelenleg a Csíkborzsovai Férfikórus, a Székelyudvarhelyi Székely Dalegylet Férfikórusa, a Gyergyószentmiklósi Ipartestület Férfikara, a Sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Magyar Férfidalárdája, valamint a Marosszentgyörgyi Harmónia Férfikórus. Utóbbi tavaly csatlakozott a dalegylethez, és így már meghaladja százat az egy időben éneklők száma.
A férfikarok évente szervezik meg a találkozójukat a pünkösdöt követő hétvégén, a legelsőt négy évvel ezelőtt éppen a borzsovaiak szervezték. Az első kör most velük zárult, és jövőre valószínűleg a marosszentgyörgyiek látják vendégül az eseményt.
– A repertoárnak nagyjából fele egyházi ének, fele pedig népdalfeldolgozás. Már ősszel elkezdődnek a próbák mind az öt kórusban, de csak a koncert előestéjén, illetve a fellépés napján van alkalmunk a közös próbákra – mondta lapunknak Geréd István borzsovai kóruselnök.
A szombati koncert alkalmával 12 ének mellett a himnuszok és a Szózat feldolgozását hallhatta a borzsovai templom közönsége. Másnap Borzsovában, Csíkszentmiklóson és Csíkszépvízen – vagyis a község három legnagyobb falujában – a szentmisék alkalmával ismét énekeltek az egyes kórusok, a tervezett madéfalvi éneklés viszont elmaradt.
Geréd Istvántól megtudtuk: szándékukban áll további férfikórusok felvétele, várják az érdeklődők jelentkezését. A székely férfikórus dalárdáinak mindegyike tagja a Romániai Magyar Dalos Szövetségnek. A hétvégi esemény létrejöttét Hargita Megye Tanácsa támogatta.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.