Örömmel ápolják a szokásokat

42. Csángó Fesztivál

72

Ezúttal Gyimesközéplokon szervezték meg a Csángó Fesztivált, amely 42. kiadását érte meg. A rendezvény során nyolc tánccsoport lépett színpadra, bemutatva tudásuk legjavát. Gergely Károly polgármester kiemelte: az együttlét öröme és az elődök hagyományainak átadása még mindig fontos a Gyimesekben.

Nyolc csángó hagyományőrző csoport lépett fel. Idén sem maradtak ki a moldvaiak Fotó: Keresztes Bea

Negyvenkettedik kiadásá­hoz ért A Tatros forrásánál néven is ismert gyi­mesi Csángó Fesztivál, amelyet felváltva szervez a közép- és a fel­ső­loki önkormányzat. Idén Gyi­mes­középlokon volt a sor, és nyolc csángó tánccsoport előadását tekinthették meg az érdeklődők.
Gergely Károly polgármester köszöntőbeszédében kiemelte: az együttlét öröme és az elődök hagyományainak átadása még mindig fontos a Gyimesekben. Leszögezte: ez a rendezvény erkölcsi hasznot nyújt a csángóknak, és hírül adja a kultúra fontosságát.
– Nyolc tánccsoport – hat gyimesi és két moldvai – előadásait tekinthették meg az érdeklődők, sajnos idén Gyimesfelsőlok nem volt jelen a programban. Ettől függetlenül a fesztivál megőrizte folytonosságát, hiszen a korábbi rendszerben is működött, és reméljük, a továbbiakban is ünneplésre hívja majd a csángókat – nyilatkozta a Hargita Népének Gergely Károly, megjegyezve: a legrégebbi gyimesi programról van szó, amelyet rendszerint a termény betakarítása után szerveztek meg, ünneplésre hívva a helyi gazdákat.

9Borboly Csaba megyeelnök összefogásban és hitében erős közösségként jellemezte a helyieket, akik erősítik a székelyföldi kultúrát. Hangsúlyozta: az évek során rangos rendezvénnyé vált a Csángó Fesztivál.
Ambrus Róbert főszervező lapunknak nyilatkozva rámutatott: az a rendezvény, amely már negyven éve létezik, további évtizedekig is működik majd.
– Ez olyan hagyomány, amelyet kötelesek vagyunk ápolni, továbbvinni. A helyieknek mindenképp kikapcsolódásul szolgál, és jó látni azt, hogy a gyermek- és felnőttcsoportok egymástól tanulva, felszabadultan táncolnak. Nincs versenyszellem, a szórakoztatás és a kultúra ápolása van előtérben – mondta Ambrus Róbert, aki szerint csak felszabadultan lehet megélni az ősi szellemet, hagyatékot.
A 42. Csángó Fesztivál keretében – többek között – fellépett a Bekecs Néptáncszínház is: az Ember az embertelenségben című nagysikerű zenés-táncos előadást a helyi kultúrotthonban tekinthette meg a közönség. A rendezvény tábortűzzel és hajnalig tartó csángó bállal zárult.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek