Örmény származásúak nyughelyét térképezik fel

Ifjúsági Műemlékvédő Kalákatábor Remetén

769

Szorgosan tevékenykedő gyermekekkel és fiatalokkal találkozhatunk a gyergyóremetei temetőben, ugyanis az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége (EMÖSZ) a községben szervezi ötödik műemlékvédő kalákatáborát. Az egyhetes tevékenység tizenhat fiatal részvételével zajlik, a cél pedig ugyanaz, mint a korábbi táborokban: feltérképezni az örmény származásúak nyughelyét, majd írott, illetve digitális formában is dokumentálni azokat.

Puskás Attila adja az útmutatót. Hasznos tábor Fotó: Kertész László

Öt évvel ezelőtt, Csíkszép­vízen tartották meg első alkalommal az Ifjúsági Műemlékvédő Kalákatábort, a kezdeményezés pedig annyira hasznosnak bizonyult, hogy azóta az EMÖSZ minden évben megszervezi az egyhetes tevékenységet.
A szervezet elnöke, Puskás Attila rámutatott, idén azért esett Remetére a választás, mert értesültek róla, hogy valamikor jelentős létszámú örmény közösség élt a faluban, a temetőben pedig a sírhelyeik is megtalálhatók. Hozzátette, azért van szükség erre a tevékenységre, mert a legtöbb helyen már nem gondozzák ezeket a sírokat, noha Gyergyóremete kivételt képez ez alól. A táborban részt vevő fiatalok csoportokra osztva végzik a feladatokat: feltérképezik, megtisztítják, majd írásban és fényképezés által dokumentálják az adott sírhelyet.
– Nagyon fontos, hogy a fiatalok, akik nem hallottak az örmény örökségről, megismerjék a felmenőik történetét, itt Remetén pedig külön öröm, hogy helyi diákok is részt vesznek a tevékenységeken – részletezte Puskás Attila.
A táborban egyébként gyer­gyó­szentmiklósi, maroshévízi, csíkszeredai és marosvásárhelyi fiatalokkal is találkozhatunk, akik nemcsak dolgoznak, hanem nyilván délutánonként szórakoznak is. Tegnap déli ottjártunkkor épp a temető egyik kriptájába mentek, ahol Puskás Attila magyarázatát figyelve igyekeztek szemügyre venni a sírhelyeket.
Az egyik résztvevő, Holbach István Károly komolyabban is beleásta magát a témába: korábban a marosvásárhelyi katolikus és zsidó temetőben kutatta az örmény és zsidó neveket, a végtermékként összeállított dolgozatával pedig – nyelvészet és néprajz kategóriában – harmadik helyezést ért el az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián.
Mint mondta, a remetei temetőben kevés örmény sírt talált, és vannak olyan sírhelyek, ahol lehetséges, hogy örmény származásúak nyugszanak, azonban lehetetlen olyan mértékben megtisztítatni, hogy kiolvasható legyen az írás. Hozzátette, a saját örmény gyökereire érdekes módon jött rá, ugyanis Puskás Attila mutatott rá erre.
Az EMÖSZ alelnöke, Kulcsár László megjegyezte, a tábor további céljai között szerepel, hogy támpontokat biztosítsanak a mérésekkel a remeteieknek, hogy azok majd a teljes temetőt tudják feltérképezni.
Hozzátette: a táborban egy parcellát teljesen feltérképeznek, a temető többi részén viszont csak az örmény sírokat dokumentálják. Mint mondta, a gyergyószentmiklósi örmény katolikus temetőhöz hasonlóan itt is az a cél, hogy a teljes temető rajza legyen elérhető elektronikus formában.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek