Örkény-egyperces sapis feldolgozásban

Színház és irodalom

337

A Debreceni Egyetem által szervezett drámafesztivál 1999 és 2010 között verseny volt, ahol díjazták a legjobb előadást, a legjobb férfi és női színészeket, valamint a legjobb rendezőt is. A huszadik évforduló alkalmából újjáélesztették a fesztivált, idén viszont nem verseny jellegű lesz, a hangsúlyt sokkal inkább az egymás megismerése, kapcsolatok építése, valamint a színház és az irodalom szeretete kapja. A Debreceni Egyetem felkérésére idén karunkat is képviselni fogja egy hattagú csapat.

Fotó: Szőke Zsuzsa

Dr. Prohászka-Rád Boróka, a Humán tanszék adjunktusa és a Sapi Stage formáció egyik koordináló tanára elmondta, hogy az egyetem szakjain nincs – vagy legalábbis eddig nem volt – állandó jelleggel működő színjátszó csoport. Amikor szóba került a lehetőség, a diákok közül néhányan nagy érdeklődéssel reagáltak rá. Így az elmúlt hetek során óriási lendülettel vetették bele magukat a munkába: előbb az angol nyelvű szöveg megírásába – Örkény István Nincs semmi újság című egypercesét fordították angolra –, majd maguk a hallgatók írtak színdarabot a szövegből. A színpadra vitelben, dramaturgiában a Csíki Játékszín igazgatója, Kányádi Szilárd segédkezett.
– Kiváló lehetőség arra, hogy hallgatóink ténylegesen megtapasztalják, milyen is az „élő irodalom”, hogy kreativitásukat és tehetségüket megmutassák, ismerkedjenek más egyetemek hallgatóival és a szakma tekintélyeivel. A fesztivál jó alkalmat kínál arra, hogy a Sapientia és bölcsész szakjaink hírnevét öregbítsük – jegyezte meg Prohászka-Rád Boróka.
Először vesznek részt a fesztiválon, ahol a Sapi Stage-en kívül hét csapat mutatja be színdarabját. Lesznek Debrecenből, a németországi Hannoverből és Dortmundból, az ukrajnai Lvivból és a csehországi Brünnből (Brno). A csütörtök délutántól szombat estig tartó program során kilenc előadás és panelbeszélgetések lesznek, illetve a fesztivál meghívott nemzetközi dráma- és színházszakértőivel találkozhatnak a résztvevők, de műhelymunkákra is lesz lehetőség.
– Úgy gondolom, hogy a Sapi Stage csodálatos csapat, nagyszerű fiatalok, akik már a próbafolyamat alatt és a május 14-én, a Kari TDK záróelőadásaként megtartott nyilvános főpróbánkon is bizonyították tehetségüket és rátermettségüket. Biztos vagyok benne, hogy Debrecenben is sikerrel járunk majd – mondta Prohászka-Rád Boróka.
Kifejtette: mindenképpen folytatni akarják a csapattal, hiszen a tagok máris szorgalmazzák, hogy a jövőben is legyen színjátszó csoport, és ők maguk is úgy gondolják, hogy az ilyen jellegű kreatív tevékenység nem csupán a hallgatók szakmai tudását és tehetségét fejleszti, hanem életre szóló élményekkel is gazdagítja valamennyiüket.
A csapat tagjai a végzős Gere Emese, Tamás Csilla és Csergő Tamás, valamint az elsőéves Egyed Péter, Egyed Tamás és Komes Dávid.
– Prohászka tanárnő felhívta a figyelmünket arra, hogy van ez a drámafesztivál, amelyre érdemes menni. Még tavaly második félévben egy szeminárium alkalmával feldolgoztunk egy Örkény-egypercest, a Nincs semmi újság címűt, és mivel elég jó lett, függőben maradt az, hogy ezt színpadra kell vinni. A Csíki Játékszín igazgatója, Kányádi Szilárd segített nekünk, az ötleteinket szépen mederbe tereltük. Szerintem már az is nagy élmény volt, hogy színdarabot alkottunk. Angol nyelvű a darab, három különböző stílus mentén ügyködtünk: abszurd, poétikus és epikus. Csapatunkban sokunknak ez az első alkalom, hogy ilyen fesztiválon próbálhatjuk ki tehetségünk vagy annak hiányát. Mindenesetre nagyon várjuk a debreceni történéseket, és az biztos, hogy nem lógó orral fogunk visszatérni, hanem tapasztalatokkal, lelkesen – nyilatkozta Csergő Tamás, a Sapi Stage egyik tagja.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek