Orbán: „sorsdöntő győzelmet arattunk”

Magyarországi választások

396

Magyarország nagy győzelmet aratott, „sorsdöntő győzelmet arattunk” – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök vasárnap éjjel a kormánypártok budapesti eredményváró központja, a Bálna előtt a Fidesz–KDNP győzelmét hozó parlamenti választás után. A 134 elnyert mandátummal a koalíció kétharmados parlamenti többséget szerzett és immár harmadízben alakíthat kormányt.

Szavazók Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán Fotó: László F. Csaba

Nagyarányú választói részvétel és a Fidesz – Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) fölényes győzelme jellemzi a vasárnapi magyar országgyűlési választásokat.
– Győztünk! – ezzel kezdte beszédét az összegyűlt tömeg előtt a magyar kormányfő, a Fidesz elnöke, aki úgy fogalmazott: a magas részvétel minden kétséget zárójelbe tett. – Egy nagy csata van mögöttünk, sorsdöntő győzelmet arattunk, lehetőséget kaptunk, lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy megvédjük, megvédhessük Magyarországot” – mondta Orbán Viktor.
A magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki a választóknak, külön a Fidesz–KDNP-re szavazóknak, amiért kitartottak mellettük az elmúlt években.
Köszönetet mondott továbbá a külhoni magyaroknak, akik „segítettek megvédeni az anyaországot”, valamint Jaroslaw Kaczynskinek, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek is a támogatásért. Emellett megköszönte a Fidesz segítőinek, önkénteseinek munkáját, továbbá azoknak is köszönetét fejezte ki, akik „imádkoztak értünk és értem”. Végül feleségének, Lévai Anikónak mondott köszönetet.

134 mandátum a Fidesz–KDNP-nek
A leadott szavazatok 98,96 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a következőképpen alakult: 1. FIDESZ–KDNP: egyéni választókerület: 91, országos lista: 43, összesen: 134, a parlamenti mandátumok aránya: 67,34 százalék; 2. JOBBIK: egyéni választókerület: 1, országos lista: 24, összesen: 25, a parlamenti mandátumok aránya: 12,56 százalék; 3. MSZP-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 8, országos lista: 12, összesen: 20, a parlamenti mandátumok aránya: 10,05 százalék; 4. DK: egyéni választókerület: 3, országos lista: 6, összesen: 9, a parlamenti mandátumok aránya: 4,52 százalék; 5. LMP: egyéni választókerület: 1, országos lista: 7, összesen: 8, a parlamenti mandátumok aránya: 4,02 százalék; 6. EGYÜTT: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék; Független: egyéni választókerület: 1, országos lista: 0, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék; magyarországi németek országos: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.
A levélben leadott voksok összeszámolása során szerzett szavazatokkal eggyel bővült, 134-re nőtt a Fidesz–KDNP által elnyert mandátumok száma, a Jobbiké eggyel csökkent – derül ki a Nemzeti Választási Iroda tegnap délután frissített adatai­ból, amely 98,96 százalékos feldolgozottságot mutat.
A határon túli magyarok által leadott levélszavazatokat az országos listás mandátumok szétosztásánál veszik figyelembe. Mivel a levélszavazatok miatt jelentősen megnőtt a Fidesz–KDNP pártlistára jutó szavazat, így ez a lista még egy mandátumhoz jutott, egyúttal a Jobbik elveszített egy listás mandátumot, mert már nem volt elég szavazata az utolsóként kiosztandó mandátum megszerzéséhez, így összesen már csak 25 mandátuma van.

Lemondások az ellenzék köreiben
Benyújtotta lemondását az MSZP elnöksége – jelentette be az ellenzéki párt elnöke az országgyűlési választás eredményének ismeretében, tegnapra virradó éjszaka. Molnár Gyula közölte, tudomásul veszik a választói akaratot és felelősnek tartják magukat kialakult helyzetért. A pártelnök elmondta azt is, hogy az MSZP a Párbeszéddel folytatja a „változás szövetségét”, készülnek az európai parlamenti és az önkormányzati választásra. Az ellenzéki politikus gratulált a győztesnek. Hiller István, az MSZP választmányának elnöke a sajtótájékoztatón közölte, szombatra összehívja az MSZP választmányát, amely kitűzi a tisztújító kongresszus időpontját.
Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről – közölte vasárnap késő este. A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz–KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez ma nem teljesült. Kiolvasható a számokból, hogy az elkövetkezendő időszakban a Fidesz fogja irányítani Magyarországot, hogy „ki fogja-e tölteni a négy évet vagy sem, azt majd meglátjuk” – jegyezte meg.
Az Együtt tudomásul veszi a választás eredményét – mondta Juhász Péter, a párt elnöke vasárnap éjjel, aki bejelentette, hogy lemond az Együtt elnöksége. Az ellenzéki politikus a párt budapesti eredményváró helyszínén tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy csalódottak az ellenzék teljesítményét illetően.

Külföldi vélemények
Meglátjuk, mit tesz Orbán Viktor miniszterelnök az új megbízatása során, fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke tegnap Varsóban az előző napi magyar országgyűlési választásokon aratott nagyarányú Fidesz-győzelemmel kapcsolatban. Timmermans ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta a Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott sajtóértekezleten. Az EB első alelnöke szerint a kampány során „sok volt a retorika”. „Ehhez öreg politikusként hozzászoktam” – jegyezte meg. Ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy Lengyelországban és Magyarországon magas az EU iránti szimpátia. „Akármit mondunk Brüsszelről, ez egy valóság” – jelentette ki. „Állampolgáraink akarnak EU-tagok lenni, ez iránytű Lengyelországban, Magyarországon, Belgiumban is, mindenhol” – szögezte le.
Czaputowicz ugyanerre az újságírói kérdésre reagálva gratulált a Fidesz–KDNP „határozott” választási győzelméhez, a magas részvételi arányhoz. Elutasította azt az újságírói felvetést, miszerint Magyarországon „populisták vannak hatalmon”.
A magyar parlamenti választási folyamatot az állam és a kormánypártok erőforrásainak mindenre kiterjedő átfedése jellemezte, ezzel aláásva a versenytársak esélyét arra, hogy azonos feltételek között mérjék össze erejüket – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézményi és Emberi Jogi Hivatalának (ODIHR) vezetője tegnapi budapesti sajtóértekezletén. A választók számos jelölt közül választhattak, mégis a megfélemlítés légköre, az idegengyűlölő retorika, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás korlátozta az igazi politikai viták lehetőségét, és ezáltal a választók nem kaptak meg minden információt ahhoz, hogy megfontolt döntést hozhassanak. A választások technikai lebonyolítása szakmailag megfelelő és átlátható volt – tette hozzá Douglas Wake az EBESZ-nek a választásokról alkotott első megállapításai és következtetései között.
Gratulált Orbán Viktornak a választási győzelemhez Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. „Gratulálok! Jó munkát, sok sikert a következő négy évben is!” – olvasható az RMDSZ-elnök hivatalos Facebook-oldalán, a bejegyzést pedig egy, Orbán Viktor és Kelemen Hunor kézfogását megörökítő fotó kíséri.
Az RMDSZ közleményt adott ki a vasárnapi magyarországi választások eredményeinek közzétételét követően. A dokumentum idézi Kelemen Hunort: „Magyarországot a következő négy évben is az a kormány irányítja majd, amely bebizonyította: nemzetpolitikai víziójában, a mindennapi gyakorlatban is fontos számára az erdélyi magyarok közössége”. „Az erdélyi magyarok célja megmaradni és építkezni magyar közösségként, jólétben. Az RMDSZ ezt tekinti politikája alappillérének, a Magyar Kormány nemzetpolitikája pedig ehhez járul hozzá” – szögezi le az RMDSZ közleménye.

Csíkszeredában gyűlt össze a legtöbb levélszavazat
Derűs, visszafogott hangulatban várták vasárnap este a magyar országgyűlési választások eredményhirdetését az RMDSZ-es polgármesterek és önkormányzati képviselők a csíkszeredai Magyar Ügyek Házában, ahol a választás napját megelőzően a szövetség munkatársai segítettek levélszavazatban voksoló magyar állampolgároknak az azonosító nyilatkozatok kitöltésében. A helyszínen rögtönzött rövid sajtótájékoztatón Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: teljesítették előzetes célkitűzésüket. Azaz legalább húszezer választópolgárnak segítettek abban, hogy tudja eljuttatni levélszavazatát a Csíkszeredai Főkonzulátusra, illetve pontosan töltsék ki a levélszavazatok érvényességéhez nélkülözhetetlen azonosító nyilatkozatokat. Az eseményen részt vett Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja is, aki elmondta: minden a legnagyobb rendben zajlott, senki nem panaszkodott a konzulátus és a partnerszervezeteinek tevékenységére, pedig messze itt, Csíkszeredában gyűlt össze a legtöbb levélszavazat.

HN-összefoglaló

A cikk a Hargita Népe április 10-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek