Orbán Iohannis kijelentéséről: Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet

603

 

„Várok egy kicsit, hogy letisztuljon a helyzet, és megértsük, mi történt. (…) Ha persze rákényszerülünk, majd felvesszük a kesztyűt, de most nem javaslom, hogy az elénk dobott kesztyűért lehajoljunk” – mondta Orbán Viktor magyar kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Jelezte: nem tudni, provokációról, „balesetről” vagy egy hosszabb távú román nemzetstratégia első mozzanatairól van-e szó.

Orbán Viktor magyar kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Fotó: miniszterelnok.hu

Orbán Viktor a román államfő minapi nyilatkozatára reagált, miszerint: Klaus Iohannis az ellenzéki szociáldemokratákat „Erdély magyaroknak adásával” vádolta. A magyar kormányfő úgy fogalmazott: az elnök személyében egy tiszteletreméltó embert ismert meg, aki kiáll az elvei mellett, így Magyarország tiszteli Romániát és elnökét. Ezért is értetlenséggel figyeli a történteket, mert ilyen mondatokat “a legrosszabb antidemokratikus, zavaros időszakokban sem hallottunk Romániából”.

Orbán Viktor azt javasolta, várjunk, hogy ez kiderüljön, és Magyarország inkább törekedjen a jószomszédi kapcsolatra, adja meg a tiszteletet a románoknak, de ugyanezt elvárja a Romániában élő magyarok, a magyarországi magyarok és a magyar államiság iránt is.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.