Orban: Fokozatosan lazítunk a korlátozásokon, a járványtani kockázat figyelembevételével

128

Fokozatosan enyhítik a korlátozásokat május 15-e után, az ezzel kapcsolatos döntések meghozatalakor egyetlen szempontot tartanak szem előtt: a járványtani kockázatot – jelentette ki ma esti sajtótájékoztatóján Ludovic Orban.

Fotó: HN-archív

A miniszterelnök rámutatott, első körben azokon a korlátozásokon lazítanak, amelyek megszüntetése a legkisebb kockázattal jár.

– A járványtani kockázatot a közegészségügyi intézet, valamint az országos katasztrófavédelmi felügyelőség munkáját segítő technikai-tudományos tanács szakemberei mérik fel, és ennek alapján hozzuk majd meg a korlátozások lazítását érintő döntéseket – fogalmazott Orban.

Hatásos óvintézkedések

A miniszterelnök azt is elmondta, a román kormány a megelőzésre koncentrált a COVID-19-járvánnyal kapcsolatban, és más országokhoz képest korábban rendelte el a korlátozó intézkedéseket.

A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján Ludovic Orban úgy fogalmazott: a kormány még az előtt elkezdett intézkedni a koronavírus-járvány elterjedésének megakadályozására, hogy bármiféle figyelmeztetést kapott volna erre vonatkozóan, és az országos vészhelyzeti bizottság révén “már azelőtt megkezdte a harcot a COVID-dal, hogy az államfő március 15-én kihirdette volna a szükségállapotot.”

Kifejtette: a román kormány azonnal intézkedni kezdett, ahogy kitört a járvány Kínában, még mielőtt más országok meghozták volna a korlátozó intézkedéseket. Orban többek között a lakhelyi és hatósági karantén bevezetését, a repülőjáratok felfüggesztését, az iskolák bezárását említette, amelyek sok esetben a lakosság bírálatát és bizalmatlanságát váltották ki, de – mint mondta – hatásosnak bizonyultak.

Nem olyan nagy a gazdasági visszaesés

Az államkassza bevételei nagyobbak, mint amire jelen helyzetben számítani lehetett – mondta Ludovic Orban miniszterelnök, aki szerint ez a kormány gazdaságmentő intézkedéscsomagjának köszönhető.

– A gazdasági visszaesésről szóló előrejelzésekhez képest jobban állunk, mint amire számítottunk. Megvizsgáltuk az állami költségvetés, az társadalombiztosítási és az egészségbiztosítási pénztár bevételeit is, és a csökkenés kisebb, mint ahogyan azt előre jelezték. Ez annak köszönhető, hogy gazdaságmentő intézkedéseket hoztunk. A beruházások támogatása mellett az áfa-visszaigénylések naprakész kifizetésével megpróbáltuk biztosítani a cégek likviditását – hangoztatta a miniszterelnök.

Gyógyszerekből nincs hiány

Jelenleg nincs hiány a COVID-19 kezelésére alkalmas gyógyszerekből, mondta Ludovic Orban.

A miniszterelnök felidézte, hogy egy adott időszakban valóban nehézségekkel küzdöttek a Plaquenil, Kaletra és más gyógyszerek biztosításához, de jelenleg “nagyon jól állnak a dolgok”, és a COVID-19 kezeléséhez szükséges gyógyszerek egyikéből sincs hiány.

Orban véleménye szerint ebben sokat segített az is, hogy a kormány a járvány idejére betiltotta bizonyos gyógyszerek és egészségügyi felszerelések exportját. Ez az intézkedés sem volt népszerű, de hatásosnak bizonyult – tette hozzá a miniszterelnök.

HN-információ/Agerpres

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.