Orbán Balázs-díj Fazakas Szabolcsnak: A mesén keresztül ismertetni meg Székelyföldet

A mese mindig békés útra vezet – véli Fazakas Szabolcs                                                             Fotó: Nagyálmos Ildikó

Orbán Balázs-díjat adományozott Hargita, Kovászna és Maros megye önkormányzata Fazakas Szabolcsnak, aki a Legendárium-termékekkel népszerűsíti Székelyföldet, hírét viszi a nagyvilágba kulturális örökségünknek. A díjban részesült továbbá dr. Pál-Antal Sándor akadémikus és Kisgyörgy Zoltán geológus, szerkesztő.

A Székelyföldi Legendárium 11 éve indult, először egy legendás térképpel próbálkozott a csapat, aztán sokak biztatására sorra jelentek meg egyéb kiadványok is. A Legendáriumból mára már 54 ezer példány fogyott el, de a többi kiadvány is nagy népszerűségnek örvend.
– Nagyon szeretik a székelyföldi turisztikai térképünket is, amelyen Székelyföld kulturális értékű pontjai találhatók, mindaz, ami a turista számára érdekes lehet. Valószínűleg azt a munkánkat ismerte el és díjazta a három megyei tanács. Szülőföldünk iránti szeretetből tesszük mindazt, amit teszünk, a helyi gyerekekben az identitástudatot erősítjük, a külföldiekben pedig felkeltjük az érdeklődést Székelyföld iránt. Orbán Balázs nagyon sok mondát, legendát gyűjtött, valahol itt lehet a közös pont. Székelyföldön rajzfilmstúdiót alapítottunk, ahol jelenleg húsz fiatal alkot, s úgy gondolom, hogy ha Orbán Balázs ma élne, valószínűleg ő is rajzfilmstúdiót alapítana. A Legendáriummal olyan közös nyelvre tapintottunk rá, amelyet más nemzetek is értenek. Miért is ne lehetne a székely mondavilágot belopni a világ szívébe, hiszen ezek különleges történetek, olyan képekkel megtűzdelve, amely nincs jelen egyetlen nemzet műveiben sem. Annyira univerzálisak ezek a legendák, hogy a világ bármely részén élvezhetők. Nem értem, hogy eddig miért féltünk megmutatni magunkat a világnak? Hiába vergődünk és próbálunk bármit is elérni, amíg semmit sem tudnak rólunk – mondta Fazakas Szabolcs.
Rajzfilmjeiket nem először díjazzák, legutóbb a Los Angeles-i Global Filmfesztiválról hozott el négy díjat a Varázspatkó című rajzfilm: a Legjobb Animációs Rövidfilm (Barabás Árpád és Fazakas Szabolcs), Legeredetibb Zeneszerzés (Orbán Ferenc – Klacsán Gábor), Legjobb Vágó (Kiss Hunor), Legjobb Sound Designer (Sinka Szilárd) kategóriában. A Varázspatkót Los Angelesben 2019. november 7–14. között mutatják be a 19. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon.
A rajzfilmgyártás folyamatosan zajlik, a következő évadot 2022-ig tervezik, majd egy egész estés animációt szeretnének elkészíteni tatárjárásos legendákkal. Akkora mennyiségű anyag gyűlt össze, hogy a jövőben bőven lesz tennivaló. Ugyanakkor készül a Kárpát-medencei magyar Legendárium is, amelyhez ezerötszáz legendát gyűjtöttek.
A Legendárium csapata a rajzfilmgyártáson kívül sokrétű tevékenységet folytat, nem csupán a különböző termékeikkel (térkép, társasjátékok, könyvek, kiadvá­nyok stb.) népszerűsítik ezt a régiót, hanem Szejkefürdőn Mini Erdély Parkot és Orbán Balázs látogatóközpontot építenek, az ő javaslatukra építik ki és parkosítják az Orbán Balázs sírja felé vezető utat. Ismertető táblákat, padokat, illetve egy bronzszobrot is elhelyeznek a sétányon a székelyudvarhelyi múzeummal és önkormányzattal együttműködve. A központot február 3-án, Orbán Balázs születésnapján nyitják meg.
Noha már számtalan kitüntetéssel, oklevéllel ismerték el a Legendárium csapatának munkáját, Fazakas Szabolcs úgy véli, minden díj erősíti őket, és minden elismerésnek haszna van, hiszen egyfajta visszaigazolás, hogy jól végzik a munkájukat.
– Annak örülnék a legjobban, ha végre nagyobb hangsúlyt fektetnénk Székelyföldön arra, hogy a meséinken keresztül ismerjenek meg bennünket. Úgy érzem, hogy a mese mindig békés útra vezet – fogalmazott Fazakas Szabolcs, aki tegnap vette át a díjat Sepsiszentgyörgyön.
A X. Székelyföldi Napok ren­dez­vénysorozatának egyik ki­emel­kedő eseménye az Orbán Balázs-díj átadási ünnepsége. A székelyföldi megyék (Kovászna, Maros és Hargita) által létrehozott Orbán Balázs-díj az elmúlt nyolc évben joggal vált a régió legjelentősebb kitüntetésévé, hisz olyan személyek, szervezetek kapták, amelyeknek szellemisége, munkája élő örökség, követendő példa, elismerést és érdemet szereztek/szereznek Székelyföldnek. Az idei díjazottak, akárcsak Orbán Balázs, szűkebb pátriájukat, Székelyföldet egyetemes magyar szemmel, sőt a nagyvilághoz mérve szemlélik, ugyanakkor megvan bennük az a képesség, hogy kiemeljék, középpontba helyezzék mindazokat az értékeket, amelyek szülőföldünk egyediségét, vonzerejét jelentik. Fáradhatatlan tevékenységük révén, Orbán Balázs szellemi hagyatékához hűen, konok kitartással gyűjtik össze Székelyföld értékeit, dokumentálják és népszerűsítik természeti kincseinket, hírét viszik kulturális örökségünknek, a köz javára és szolgálatára fordítva. Nemcsak a múlt értékei iránt érdeklődnek, hanem megörökítik a jelen eredményeit, sajátos rajzát nyújtva a mai Székelyföldnek.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb