Óratekerési mizéria

124

Nincs olyan év, amikor ne kapnának szárnyra olyan híresztelések, hogy bizonyos országok nem állnak át a nyári időszámításra. Idén ez újra előtérbe került, sőt a román törvényhozás is fontolgatja: maradjuk a téli időszámításnál. Hamarosan törvénybe is iktathatják.
Nem részletezném, hogy ki, mikor, hogyan és miért találta ki ezt a téli/nyári időszámítást, tény, hogy van, és idén is tekerjük az órát kétszer: egyszer előre, aztán meg vissza 60-60 perccel. Csak azt nem értem, miért van ez a sok hűhó a semmiért?
Én minden második hónapban tekerem az órát. Nemes egyszerűséggel azért, mert a gyártó a dátumoknál nem tudta megkülönböztetni a 30, illetve a 31 napos hónapokat, így fordult elő velem az, hogy idén február 30-át mutatott az órám, míg a számítógépemen és telefonomon már március másodika volt. Ettől viszont nem omlottam össze, mint a kártyavár a lepkef…, bocsánat: a szellőcskétől.
A legutolsó óratekerési mizériát a litvánok indították el, akik beadvánnyal fordultak tavaly év végén az Európai Unióhoz, hogy szüntessék meg a nyári időszámítást. Ezt az Európai Parlament 384 mellett és 153 ellenszavazattal el is fogadta, majd az Európai Bizottság elé tárta a javaslatot, azzal a kéréssel, hogy vizsgálják meg a helyzetet, és amennyiben jónak találják, úgy javasolják az óraátállás megszüntetését. De hogy mennyire pihent agyúak a litvánok, azzal bizonyították, hogy beadványukban motivációként az szerepelt: dühítő, hogy évente kétszer állítani kell az órát. Biztos, náluk minden rendben van, nincs munkanélküliség, az ipar robog, s mivel unták magukat, hát kérelmezték a nyári időszámítás megszüntetését.
És hogy Románia se maradjon le, hát itt is akadt néhány pihent agyú politikus, aki február végén a szenátus elé terjesztett egy törvénytervezetet, hogy nálunk se legyen téli/nyári időszámítás. A szenátus még nem tűzte napirendre a tervezetet, amúgy is a képviselőház a döntő az ügyben, no meg az államelnök is alá kell írja a törvényt, és miután megjelent a Hivatalos Közlönyben, azután léphet érvénybe. De addig még sok hülyeségről döntenek a Dâmbovița partján. Mi meg tekergethetjük az óránkat, legközelebb virágvasárnap hajnalán.

Kopacz Gyula

A cikk a Hargita Népe március 20-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek