Operettdalok Abásfalván

Műsorral ünnepelték az időseket

127

Közel százan, idősek és fiatalok kulturális műsorral: filmnézéssel és operettesttel ünnepeltek Abásfalván, a Nagy-Homo­ródmentén. Az idősek világnapját 1991 óta jelölte ki október elsejei megünneplésre az ENSZ közgyűlése. Az idei, hosszúra nyúló őszön az Abásfalváért Kulturális Egyesület november 17-re tűzte ki a helyi és ide kötődő idős személyek megünneplését.

Operettslágerek Abásfalván. Ritka esemény Fotó: László Edit

Kénosról érkezett Abásfalvára Andorkó Attila beszolgáló lelkész és ünnepi köszöntőt mondott a résztvevőknek, majd Jakab Attila, Homoródszentmárton község polgármestere egy tanulságos történetet elevenített fel az idősek köszöntése alkalmával. Ezt követően levetítették Csata Orsolya Pletykapadok című dokumentumfilmjét, amely a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont dokumentumfilmes programja keretében készült 2016-ban. A film bemutatta a vidéki kapu előtti kispadok szerepét. A pletykapadok köré gyűlt régebb – nyári estéken – nagyon gyakran egy-egy utca apraja-nagyja, az asszonyok tollfosztással töltötték az időt, kukoricát vagy paszulyt bontottak vagy kötögettek-varrogattak, a gyermekek játszottak. A „pletykálkodások” nem a szó pejoratív értelmében zajlottak, sokkal inkább hírszolgáltatás volt, mindenki elmondta az aznap szerzett friss tudnivalókat. Ezek a beszélgetések több szempontból fontos szerepet töltöttek be régebb: az információk továbbítása mellett közösségi élményként is szolgáltak.
Lőrincz Ildikó művészettörténész, szervező a Hargita Népének elmondta, hogy a vetítést közismert operettslágerek előadása követte meghívott előadóművészek tolmácsolásában. Löfi Gellért (Sepsiszentgyörgy) konferálta az előadott közismert operettslágereket, és ő kísérte zongorán Dézsy Erika szoprán (Székelyudvarhely), Mocanu Prezsmer Erika mezzoszoprán (Sepsiszentgyörgy), valamint Szabó Zoltán bariton (Székelyudvarhely) előadását. Műsoruk Kálmán Imre Csárdáskirálynője két népszerű dalával, a Szilvia belépőjével és a Te rongyos élet…-tel kezdődött, majd előadták Márkus Alfréd zeneszerző Meseautó című dalát, Mágnás Miska Cintányéros cudar világ című duettjét, Ábrahám Pál zeneszerző Bál a Savoyban című operett Beleszerettem magába opuszát. Nem maradhatott ki az összeállításból Kacsóh Pongrác János vitézének bariton áriája sem – az Egy rózsaszált Szabó Zoltán adta elő. Az operettek királynéjaként bekonferált Csárdáskirálynő Álom, álom, édes álom és a Hajmási Péter, Hajmási Pál című dalok következtek, amelyeket már a közönség is együtt énekelt az előadókkal. Lehár Ferenc zeneszerző Cigányszerelem – Messze a nagy erdő című operettdalt Huszka Jenő zeneszerző Erzsébet daljátékából A délibábos Hortobágyon című duettje követte, majd Mocanu Prezsmer Erika kacér előadásában Eisemann Mihály László: Maga nősember vagy boldog? című dal következett. Nem maradhatott ki az előadásból Kálmán Imre legnépszerűbb operettje, a Marica grófnő Szép város Kolozsvár című, közismert dala sem. A Ringó vállú csengeri violám operettslágert Kálmán Imre operettrészlete, a Csárdáskirálynő Húzzad csak kivilágos kivirradtig záródal követte. A négy előadó produkciója osztatlan sikert aratott, amit hosszan tartó tapssal jutalmazott az abásfalvi közönség.
Márton Mózes, az Ilona-völgye Közbirtokosság elnöke megköszönte az idősek nevében a kiváló műsort, majd Barabás Áron nyugdíjas unitárius lelkész, aki 40 évig szolgált Abásfalván, fiatalkori kolozsvári operettélményeit elevenítette fel, és örömét fejezte ki, hogy Abásfalvára is eljött a művészet. Még mielőtt a résztvevők az operettek sugározta jókedvet hazavihették volna, fogadással zárult az abásfalvi idősek köszöntése. Emlékezetes esemény volt, hiszen több mint bizonyos, hogy az operettslágerekből összeállított élőzenés és énekesek részvételével létrejött előadást nem tartottak az utóbbi száz esztendőben Abásfalván.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek