Önzetlenül egészségünkért: Segítség és támogatás a kórháznak

323

Civil szervezetek, vállalatok, magánszemélyek ajánlották fel adományaikat és segítségüket az elmúlt hetekben a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznak, hogy támogassák az intézmény felkészülését a koronavírus-járványra.

Konrád Judit, a megyei kórház igazgatója mutatja a felajánlásokat. Közös érdek

Több esetben már lezajlottak az egyeztetések és megtörténtek a megrendelések, esetenként pedig a vásárlás, eszközbeszerzés is. További felajánlókkal még folynak a beszélgetések és zajlik annak a feltérképezése, hogy milyen hasznos eszközt lehet minél rövidebb időn belül beszerezni. A Hargita Megye Tanácsa által működtetett Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházhoz sok felajánlás érkezett az elmúlt hetekben.

Pénz és felszerelés, eszközök
Az egészségügyi intézmény közleményben számolt be a nagyszámú felajánlásról, azok hasznosulásáról: „A Rotary Club Csíkszereda Egyesület nagy értékű pénzbeli támogatást ajánlott fel, már át is adtak több száz, ebből vásárolt védőfelszerelést. A Csíki Anyák Egyesülete a Civil Csíkszereda Facebook-csoporttal karöltve elsőként indított gyűjtést a kórház javára. Az ING Service, a Sazy Transimpex és az Iris Service Rt. cégek nagylelkű felajánlásából a kórház oxigénellátó hálózatát bővítjük. Csíkszereda megyei jogú város önkormányzata hét lélegeztetőgép megvásárlásáról szavazott. Támogatási felajánlást kaptunk és folyik az egyeztetés ennek jellegéről Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával. A Medexpert Kft. és Novák Eduárd jóvoltából oxigénkoncentrátor-gépeket vásárolt át a kórház.
A dokumentum arra is kitér, hogy vannak cégek, amelyek termékeket ajánlottak fel: a Zsozo függönyöket szerelt fel, a Hargita Gyöngye ásványvizet, a Csíki Sör vitaminsört adományozott, a Bogáncs virágüzlet pedig virággal lepte meg az alkalmazottakat. „A virágcsokrok nagy része a kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára került, a járványt illetően leginkább veszélynek kitett alkalmazottak arcára csalt mosolyt” – írja a közlemény. A dokumentum szerint „a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége raktáron lévő védőfelszereléséből és fertőtlenítőszereiből adott át. Védőfelszerelést adott át a Polgár-Társ Alapítvány is, amely további eszközöket is beszerez”.
Volt, aki pénzt ajánlott fel. Mint írják, „jelentős pénzbeli adományban részesül a kórház az OTP Consulting Románia, a Heineken és a Harplast vállalatok részéről, és szintén eszközvásárlásra fordított pénzzel segít a Hargita Megyei Ügyészség, az Electrica, az FM Allbright, a Habe Wood Innovate, a Set Prod Com és az Astra Zeneca cégek is”.
Az adományozók sora folytatódik: „Védőfelszerelésekkel segít továbbá Lázár Csaba vállalkozó és a Sanitas Szakszervezet. Van, aki a munkáját ajánlotta fel a kórháznak, varroda és pszichológus is jelentkezett és jelezte, hogy kész a segítségnyújtásra. A Gála Stúdió egy vásárlási kampány révén maszkokat ad majd a kórháznak, a Delikates Accesories Kft., a Jolidon cég és Barabás Szabolcs vállalkozó pedig már át is adott textilmaszkokat intézményünknek. Ilyen védőeszközöket kaptak a kórházi alkalmazottak sok magánszemélytől is, a Facebook közösségi oldalon egy csoport alakult, ahol a tagok kórházunk alkalmazottainak készítenek textilből maszkokat, megosztják a szabásmintákat, munkájuk eredményének bemutatásával ösztönzik egymást” – hangsúlyozza a közlemény.
A dokumentum ugyanakkor arra is kitér, hogy „az Amigo & Intercost Kft., illetve a Merkúr Áruházat működtető Elan Trio Kft. élelmiszer-támogatást ajánlott fel karantén esetére”.
Végezetül a közlemény megjegyzi, hogy a támogatók és támogatások jegyzéke folyamatosan bővül, „naponta új felajánlásokat kapunk”. Mint írják: „Április elsején Szépvíz Község Polgármesteri Hivatala jelentette be, hogy vásárol egy lélegeztetőgépet a kórháznak, ugyanakkor támogatását ajánlotta fel a Csíkvacsári Közbirtokosság is.”

Köszönet és hála
– Nagyon hasznos most minden felajánlás, hálásak vagyunk mindenki támogatásáért, és köszönjük szépen. Biztosítjuk az adományozókat arról, hogy támogatásuk célba fog érni. Az egyes eszközök, műszerek beszerzése most nem egyszerű, ezért nagy segítség, ha a cégek megvásárolnak számunkra eszközöket. Továbbra is kérjük, egyeztessenek munkatársunkkal arról, hogy épp mi lenne a legfontosabb a kórház számára – hangsúlyozta dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere.

Szükségletek, kérések
A kórház vezetőségének összesítése szerint a továbbiakban is szükség van védőfelszerelésekre az orvosok és asszisztensek számára, továbbá alkohol alapú kéz- és felületfertőtlenítő szerekre, mert bár vannak megkötött szerződések ezek szállítására, a felsorolt termékek beszerzése nehézkes. Szükség van továbbá testhőszkennerekre, lélegeztetőgépekre, infúzió- és gyógyszeradagoló gépekre, vásárolnának egy saját eszközt a koronavírus-tesztek elvégzésére és további vírustesztek rendelésére is fogadnak adományokat. Fertőtlenítést és tisztítást végző gépeket, illetve a dialízishez szükséges eszközöket is vásárolna még a kórház.
A szükségletek listáját és az egyes műszerek, illetve felszerelés értékének jegyzékét a kórház honlapján, a www.spitalmciuc.ro oldalon lehet követni. „A felajánlásokról kérjük egyeztessenek a kórház munkatársával a 0758–117655-es telefonszámon vagy e-mailben a beataspitalmciuc@gmail.com címen” – szögezi le a közlemény.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek