Önzetlen gazdaösszefogás

Összeöntötték a Magyarok Kenyere búzaszemeit

67

Emberségről, szeretetről, segítőkészségről tettek tanúbizonyságot azok a székelyföldi gazdák, akik a Magyarok Kenyere – 15 Millió Búzaszem program keretében adományoztak búzát a hátrányos helyzetű gyerekek számára. A Magyarországon indult kezdeményezés székelyföldi kiadásának idei zárórendezvényét a csíkszentdomokosi Izsák-malomban tartotta a programot lebonyolító Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete.

A kedvezőtlen mezőgazdasági év ellenére is sikerült összegyűjteni a Magyarok Kenyere – 15 Millió Búzaszem elnevezésű jótékonysági program székelyföldi kiadásán a tavaly adományozott mennyiséget, a Hargita megyei gazdák pedig nemcsak összefogásról tettek tanúbizonyságot, hanem emberségből, szeretetből és segítőkészségből is jelesre vizsgáztak – mondta el Haschi András a csíkszentdomokosi Izsák-malomban tartott zárórendezvényen. A Magyarországról 2011-ben indult, két éve pedig Székelyföldön is zajló program megyei koordinátora szerint idén is a Lokodi Ifjúsági Alapítvány, a Csibész Alapítvány és Ifjúsági Egyesület, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány székelyföldi központja, a csíksomlyói Szent István Gyermekotthon, illetve a Gyu­lafehérvári Caritas otthoni beteggondozó központja részesül a búzaadományból.
Szívet melengetőnek nevezte az összefogást Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor is, méltatva a gazdák nagylelkűségét, akik a kevésből is szívesen adományoznak. Mint elhangzott, az idei búzatermés minősége és mennyisége messze elmaradt a gazdák várakozásától, ennek ellenére voltak, akik önzetlenül adakoztak.
Ugyanezt az együvé tartozást szimbolizálja a program nevében szereplő 15 millió búzaszem is, és mint Lázár Zoltán, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának külgazdasági attaséja elmondta, a programba mintegy 2700 magyarországi és 1900 Magyarország határain túli gazda kapcsolódott be. Lázár ugyanakkor azt is megemlítette, hogy az idén a székelyföldivel egy időben a horvátországi Eszéken tartott záró adományozó ünnepséget jövőre Székelyföldön szeretnék megszervezni.

Tánczos Barna, Lázár Zoltán és Haschi András a csíkszentdomokosi Izsák-malomban tartott ünnepségen. Kenyéradomány

A program egyébként 2011-ben indult Pécsről, ma a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezi, támogatója Herczegh Anita, a magyar köztársasági elnök felesége is, és célja a gyermekeket segítő szervezetek támogatása. Az akcióba a Kárpát-medence magyarlakta részei is bekapcsolódtak, tavalyelőtt 500 tonnányi, 2017-ben pedig rekordmennyiség, azaz 628 tonna búza gyűlt össze 3969 magyar gazda felajánlásának köszönhetően, amit közel 80 ezer gyermeket ápoló és gondozó szervezet kapott meg. Idén összesen 565 tonnát sikerült összegyűjteni.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek