péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Öntik a pénzt az öntözőrendszerekbe

Négy év alatt összesen 1,9 millió hektárra növelné az öntözőrendszerekkel lefedett mezőgazdasági területeket Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Az elavult locsoló-infrastruktúra felújítására a tárca idén 1,41 milliárd lejt különített el, de emellett a jégvédelmi rakéta-rendszert is év végéig 23-ról 60 állomásra bővítenék.

Növelné a szaktárca az öntözőkapacitást. Milliárdokat áldoznának rá

Idén több mint 1,41 milliárd lejt fordít az öntözőrendszerek felújítására és korszerűsítésére a mezőgazdasági mi­nisztérium, emellett 90 millió lejjel szponzorizálnák meg azt a vízmennyiséget is, amit a gazdák a támogatás révén lényegében ingyen a locsolórendszerek feltöltésére, nyomás alá helyezésére használhatnának – jelentett ki tegnap az Agerpress hírügynökségnek nyilatkozva Petre Daea mezőgazdasági miniszter.
A tárcavezető kifejtette: a régi, jobbára még 1990 előtt kiépített és működtetett öntözőrendszereket nem tudják egyik napról a másikra felújítani. A vízvezető árkok, öntözőcsatornák kitakarítására, az elavult, nagy energiafogyasztó pumpaházak, vízátemelő állomások rendbetételére, modernizálásra, a korrodált vagy hiányzó csőrendszerek lefektetésére és csatlakoztatására munkafázisonként haladva, összesen négy évet szán a minisztérium. A munkálatok 2020-as befejezésekor viszont országos szinten 1,9 millió hektárnyi mezőgazdasági területet kívánnak öntözhetővé tenni – vázolta a tárcavezető. Az öntözőrendszerek újbóli kiépítésére, felújítására szükséges forrást a kormány a mezőgazdasági minisztériumon keresztül az állami költségvetésből biztosítja. Elmondta, a munkálatokra idén elkülönített 1,4 milliárd lejből a tervek szerint – több mint 200 ezer gazdát kiszolgálva – 40 nagy kapacitású locsolórendszert korszerűsítenek, a hozzájuk tartozó berendezésekkel együtt, ezáltal az öntözhetővé váló területek nagysága megközelíti majd az 1,3 millió hektárt.
Petre Daea elárulta, az öntözés mellett a jégkármegelőzési hálózat bővítését is folytatják: az ún. jégvédelmi ágyúkkal ellátott helyszínek sorát a jelenlegi 23 állomásról április közepéig 34-re bővítenék, majd további 26 jégvédelmi állomás üzembe helyezésével év végéig 60-ra növelnék. A jégvédelmi ágyúk összehangolt működtetését országos szinten három irányítóközpontra bízzák, így a jégesők kialakulását a pillanatnyi 280 ezer hektárral szemben összesen 835 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen gátolnák meg.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb