Önmagán túlmutató beruházás

Orvosi és módszertani központot adtak át

137

A nemzeti identitás megőrzését, a szülőföldön boldogulást szolgálja a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központja – hangzott el többek közt az elöljárók pénteki ünnepélyes átadáson mondott beszédeiben. Az országban egyedülállónak számító csíkkarcfalvi létesítmény a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel.

Korcsolyázni tanulnak a gyerekek. Tudományos alapokra helyezik az utánpótlás-nevelést Fotó: László F. Csaba

A magyar kormány képviselői és erdélyi magyar elöljárók beszédei után nyílt meg hivatalosan a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központja, amelyet az épület bejárása követett a végén sajtónyilatkozatokkal. Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke a Hargita Népe kérdésére elmondta: másfél millió eurós beruházásból épült fel a központ, további néhány száz euróba került a korszerű felszerelések, eszközök beszerzése. A beruházást teljes mértékben a magyar állam támogatta, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén.

Versenyképes központ
Tánczos Barna szerint a komplex sportorvosi és módszertani központ nemzetközi mércével is megállja a helyét bármilyen más jégkorongot kiszolgáló létesítménnyel szemben. Olyan erőteremmel rendelkezik, amelyik elsősorban a jégkorong specifikus erőnléti felkészítést szolgálja, de ki tud szolgálni bármilyen más sportágat is. A metodikai központ emeletén található a kimondottan jégkorongedzésre használható korcsolyagép, lövőgép, bottechnikai, korongkezelési sarok. Mint részletezte: az ingatlant úgy alakították ki, hogy egyszerre akár négy csapat is tud ezekkel az eszközökkel edzeni. Az épület másik szárnyában található az orvosi központ, amely kimondottan sportorvosi célokat szolgál. Erőnlétfrissítő és -regeneráló kezelésekre ad lehetőséget, ugyanakkor a nagyközönség is igénybe veheti ezeket az orvosi szolgáltatásokat. Többféle szakorvosi rendelést is igénybe lehet majd venni. A kínálatban kardiológiai, ortopédiai, sőt szemészeti vizsgálatok is szerepelnek.
– Arra számítunk, hogy február elsejével hivatalosan, a szükséges engedélyek birtokában elkezdi tevékenységét a sportközpont, és március 31-ig az orvosi központ engedélyeztetése is befejeződik – nyilatkozta lapunknak Tánczos Barna.

Hozzáfűzte: a gépek, berendezések nagy részét, több mint kilencven százalékát már beszerezték, egy-két további eszköz beszerzése még folyamatban van. A jégkorong-akadémia a sporteszközöket már tudja használni, még néhány nap szükséges ahhoz, hogy valamennyi engedély megérkezzen.


– Célunk, hogy olyan sportorvosi, tudományos hátteret, feltételrendszert biztosítsunk itt a felkészüléshez, amelyre jelenleg nincs példa Romániában. Egy ergospiromteriai (olyan géppel történő terheléses diagnosztikai módszer, ahol a sportoló vagy beteg szervezetébe mozgás, azaz terhelés közben látunk bele) mérő, edzésprogram-összeállító központ leszünk. Ezzel olyan térképre helyezzük fel Csíkkarcfalvát, amelyen csak nagyon kevesen vannak – jelentette ki Tánczos. Kérdésünkre elmondta: arra számítanak, hogy a későbbiekben szolgáltatásokat is nyújthat az új módszertani és orvosi központ, amelynek ugyan megvannak a jogi korlátai az állami támogatás miatt, azonban hozzájárulhatnak a létesítmény fenntartásához.

Nemzetpolitikailag fontos beruházás
A hivatalos megnyitón először mikrofonhoz lépő Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelő államtitkára úgy vélekedett: a jégkorong Székelyföldön több mint játék, verseny vagy sport, a székely önmeghatározás részévé, közösségépítő erejévé vált. Az államtitkár szerint a magyar kormány a székely jövő mellett tette le a voksát, amikor 2016-ban a központ létrehozását támogatta. Hozzátette: a kormány további forrásokat biztosít az épület berendezéséhez.

Hozzátette: a kultúra után a sport a legfontosabb identitásformáló erő. Ezért folyósított a magyar kormány támogatást az elmúlt időszakban több sportág székelyföldi megerősítéséhez. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke pedig úgy fogalmazott: segít minden olyan kezdeményezés, amely a fiataloknak, a gyerekeknek, a kamaszoknak, a felnőtteknek azt a reményt erősíti meg, éleszti újjá, hogy van értelme itthon maradni. Zsigmond Barna Pál, a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos, volt csíkszeredai főkonzul felidézte: a székelyföldi hokisoknak kulcsszerepük volt a magyarországi jégkorongsport megerősítésében, és most, hogy Magyarország „elhúzott” Románia mellett jégkorongban, a kapott segítséget fizeti ma vissza.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek