2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Online versenyre invitálják a gyerekeket

Digitális csapatversenyt szervez a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum, melyre 5–8.osztályos tanulók jelentkezését várják, pedagógusok együttműködésével. A kutatásból, szövegalkotásból és főzésből álló feladatsorokat megoldó legügyesebb csapatok augusztusban Csíkszentdomokoson táborozhatnak, természetesen betartva a járványügyi intézkedéseket.  

Márton Áron püspök szülőfaluja kilenc hónapos programmal készül, az egyházi elöljáró születésének 125. évfordulóján. A decemberben megkezdett nagykilenced, a minden hónap utolsó szombatján Csíkszentdomokoson végzett szentmisék mellett tematikus programokat is tartalmaz, tudtuk meg Lázár Csillától, a múzeum vezetőjétől. 

– Ezt az időszakot arra szeretnénk használni, hogy a jelenlegi válsághelyzetben fogódzókat és vigasztalást keressünk a püspök tanításában, aki maga is számos történelmi válságot élt meg, sokféle szenvedésből került ki erkölcsileg győztesen. Februárban főleg a gyermekekre figyelünk, ezért találtuk ki ezt a játékot, amely, meggyőződésünk szerint, Márton Áron püspök pedagógiai elveit tartja szem előtt. A játékra három tanulóból és egy pedagógusból álló csapatokat várunk – fűzte hozzá a szervező. Mint mondta, a játék több kreatív feladatot tartalmaz. Kutatás, szöveg- és képértelmezés, szövegalkotás, videókészítés, de főzés is szerepel a feladatok között. Ahhoz, hogy a négy kreatív feladathoz eljussanak a csapatok, előbb meg kell oldaniuk négy, Márton Áron püspök életrajzával kapcsolatos rejtvényt. A megoldásokat egy digitális táblán kell megjeleníteniük a csapatoknak – tudtuk meg Lázár Csillától. 

Kreatív foglalkozásokkal készülnek 

Újszerű eleme a játéknak, hogy a vezető tanároknak külön rájuk vonatkozó, a játék folyamatát értékelő feladatot kell megoldaniuk, az erre kapott pontszám pedig beleszámít a csapat teljesítményébe. Az elkészült munkákat február 20-ig kell beküldeni. 

– A játék elgondolása, kidolgozása, az interaktív játékok, videók, leírások elkészítése a Márton Áron Múzeum önkénteseinek munkája. Többek közt Bodó Andrea, Bőjte Csongor, Kalamár Mária munkáját dicséri. A gyermekeknek szóló játék gazdája a Márton Áron Múzeum, de együttműködünk a helyi hitoktatókkal és sok fiatal önkéntessel, akik igazán otthon vannak a mai, digitális világban is – fűzte hozzá a pedagógus. 

A kapcsolatépítés a cél 

Hangsúlyozta: a járványhelyzetre való tekintettel a verseny online fog lezajlani. Az eredményhirdetés is digitálisan történik majd, február 27-én. A szervezők remélik, hogy nyáron már lesz lehetőségük gyerekprogramok szervezésére, hiszen a játékba legtöbb energiát, tudást és kreativitást befektető csapatot Csíkszentdomokoson szeretnék táboroztatni.

– Célunk, hogy a gyerekek örömmel tanuljanak, dolgozzanak „a cselekvő iskola” módszer segítségével, valamint, hogy a táborban az egymástól távol élő fiatalok számára biztosítsunk lehetőséget a kapcsolatteremtésre. Ilyen szempontból jó tapasztalataink vannak a 2015–2016-ban szervezett Kárpát-medencei diáktáborokkal, olyan fiatalok közössége jött létre, akik ma is, egyetemistaként is egymással szakmai és baráti kapcsolatban állnak – zárta beszámolóját Lázár Csilla. A múzeum honlapján és Facebook-oldalán lehet tájékozódni a részletekről, jelentkezni pedig a nagykilenced@gmail.com e-mail-címre írt levélben lehet január 27-ig.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,320RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb