Online útra terelték a dokumentumforgalmat

E-mailben is kérhető igazolás az Állattenyésztési Ügynökségtől

324

Elektronikus úton is fogadja a jelentéseket, nyilatkozatokat, illetve kérésre kiállítja és továbbítja az APIA-nak az állattenyésztési támogatáshoz szükséges igazolásokat az Országos Állattenyésztési Ügynökség. Az online ügyintézési lehetőséggel az állattartók, a méhészek és a törzskönyveket vezető szakegyesületek egyaránt élhetnek.

Szász Ilona, az Állattenyésztési Ügynökség Hargita megyei koordinátora. Online ügyintézésre tértek át

Elektronikusan úton fogad és bocsát ki az állattenyésztési hivatal minden dokumentumot, amit csak lehet – tájékoztatta lapunkat Szász Ilona, az Országos Állattenyésztési Ügynökség (ANZ) Hargita megyei koordinátora. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt jelentősen redukálták a munkanapokon belül az ügyfélfogadási időszakokat is: az állattenyésztési hivatal csíkzsögödi székhelyét személyesen felkereső gazdákat hétfőtől csütörtökig délelőtt 10 és 12 óra között fogadják. Pénteken a megnövekedett adminisztratív teendők miatt szünetel az ügyfélfogadás.

Elfogadják a szkennelt dokumentumokat
A törzskönyvvezető juh- és szarvasmarha-tenyésztő egyesületek – utóbbiak sorából a romántarka, a feketetarka vagy a különböző húsmarhafajták törzskönyvezésére szakosodott egyesületek – által kibocsátott igazolások szintén online formátumban jutnak el az ügynökséghez, majd a kapott adatok feldolgozását és ellenőrzését követően az állattenyésztési támogatásokhoz szükséges információkat, igazolásokat ugyancsak elektronikus úton továbbítja a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) részére a szakhatóság.
– Vannak olyan típusú kérések, amelyek esetében mi bocsátjuk ki az igazolásokat, más esetekben pedig láttamozzuk. Az igazolások kibocsátását is lehet online intézni, de nyilván ugyanazon csatolt akták, dokumentumok alapján, mint amik korábban is szükségesek voltak. A különbség az, hogy az igazoláskéréshez csatolt dokumentumokat is szkennelve, elektronikusan kapjuk meg. Tehát azok a gazdák, akik megtudják online oldani, nem szükséges hozzánk bejöjjenek – tette hozzá az állattenyésztési hivatal megyei kirendeltségének vezetője.

Online nyilatkozhatnak a méhészek
Az online bejelentési lehetőség persze nemcsak a juh- és szarvasmarha-tenyésztők számára nyitott: elektronikusan módon oldhatják meg áttelelt méhcsaládjaik bejelentését a Hargita megyei méhészek is. A tavaszt megélt méhcsaládok számáról szóló nyilatkozatokat április elejétől várja a hivatalosan bejegyzett méhészektől az ügynökség, illetve ugyanettől az időponttól lehet a méhészet-azonosítószámot is kérelmezni.
– Ha nincs jelentős veszteség a tavaly ősszel bejelentett családszámhoz képest, akkor tavasszal nem lényeges az áttelelt családszámról nyilatkozni. Fontos és kötelező a betelelt családszámra vonatkozó nyilatkozat benyújtása volt, mert aki tavaly ősszel elmulasztotta letenni a betelelési nyilatkozatot, sajnos az állattenyésztési hivataltól idén nem kaphat semmiféle igazolást. Viszont ha a betelelt családok között jelentős állományveszteséget észlel a méhész, akkor adatai frissítése érdekében megkérem, most is nyilatkozzon az aktuális családszámról. Ehhez pedig a frissített mezőgazdasági regiszter alapján kiállított új tanácsi igazolást is szükséges csatolnia. Ha valaki az Országos Méhészeti Programban családok vásárlására kíván pályázni, hogy pótolja a télen elpusztult állományt, akkor ezt a folyamatot mindenképp be kell tartania – fűzte hozzá Szász Ilona.

Ahány megye, annyi méhészeti kód
A szakember kérdésünkre leszögezte, hogy azok a méhészek, akiknek a személyi számára a hatóság korábban már bejegyzett egy méhészetet, nem kérhetnek újabb méhészeti azonosítókat. Ez alól kivételt azok a méhészek képeznek, akik több megyében is állandó méhészeti telephelyet működtetnek: ez esetben annak a megyének az állattenyésztési szakhatóságától kell kérni a méhészeti kódot, amelyhez területileg az illető méhészeti telephely tartozik. Szász Ilona egy példával is érzékeltette a helyzetet.
– Ha egy méhésznek száz családja van Etéden és százötven méhcsaládja Segesváron, akkor az igazolást és a méhészeti kódot a segesvári telephelyen lévő méheire a Maros megyei állattenyésztési hivataltól, az etédi telephelyen lévő méhcsaládjaira pedig a Hargita megyei hivataltól kell kérelmeznie – fejtette ki lapunknak az Országos Állattenyésztési Ügynökség Hargita megyei koordinátora.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.