Online piac a szükségállapot idején

Előrendeléssel is segíthetünk

325

Megnőtt valamelyest az érdeklődés a házhoz rendelhető helyi termékek, zöldségek és palánták iránt Székelyudvarhelyen. Ezt tapasztalták a Helyénvaló helyi bolt és webáruház üzemeltetői, és a jelenségre jó példa egy közösségi kezdeményezés is, amely egy online piactérbe gyűjti össze a város és környéke termelőit és vásárlóit. A virtuális piacon nagy a forgalom.

Menő portéka a palánta. Jó kezdeményezés nőtt ki a veteményesből                                              Fotó: Facebook

Márciusban megugrott a Helyénvaló helyi bolt webáruházának a látogatottsága, de a rendelések száma is a korábbi hónapokhoz képest. A nagyobb érdeklődés a házhoz szállítható termékek iránt kitartott áprilisban is – számolt be Molnár Judith, a 2018-ban Székelyudvarhelyen megnyitott Helyénvaló helyi bolt és projekt vezetője.

Nem ez a drága, a másik túl olcsó
A szükségállapot első fél hónapjában 31 rendelést, áprilisban 42 rendelést jegyeztek. Mint kiderült, a növekedésnek örülnek, de azért ez jóval kevesebb, mint például Kolozsváron, ahol hasonló boltban háromszor-négyszer lett nagyobb a forgalom.
– Ettől még messze vagyunk. Kevesebb pénzből élnek itt az emberek. Mi nem annyira alapélelmiszereket árulunk, kispénzű emberek nem nagyon vásárolnak. Pedig gyakran hangoztatjuk, hogy nem a helyi termék drága, hanem a nagy bevásárlóközpontok árui az olcsók. Egy gazda keményen megdolgozik azért, hogy friss, egészséges, minőségi portékát hozzon be a boltba – mondta Molnár Judith.
Megtudtuk, hogy van egy kisebb törzsvásárlói körük, akikhez heti rendszerességel szállítanak ki egy kosarat, amelyben kenyér, hústermék, sajt és friss idényzöldség található.
– Az a rendelés lenne az igazi megoldás a helyi termelői közösség számára, hiszen a termelő akkor tudja idejében, hogy miből, mennyit kell előállítania, behoznia a boltba. Ehhez viszont tudatos, előre gondolkodó vásárló is szükségeltetik. Nekünk ebben a közvetítésben lenne az igazi szerepünk, és ezzel tudnánk mi mindannyian valóban segíteni a kistermelőket – közölte a projektvezető.

Etikus üzlet
Bár azt lehetne feltételezni, a szükségállapot mégsem mozdította el igazán ebbe az irányba a székelyudvarhelyi vásárlókat. Molnár Judithék tudatában vannak annak, hogy hosszas folyamat a szemléletváltás, de a céljuk továbbra is a helyi, egészséges termékeket előállítók és a tudatos vásárlók közti etikus üzlet és kapcsolat kialakítása, illetve fenntartása. A II. Rákóczi Ferenc utcai boltban csökkent a forgalom, hiszen vásárlóik egy részét a turisták adják. Webáruházukban több mint 800 terméket kínálnak, a csángó házikenyértől a cékla levéig, a propoliszos méztől a teljes kiőrlésű lisztig sok minden megtalálható itt. Friss zöldséget honlapról nem, de a boltban vagy telefonon lehet rendelni, és keddenként a kért termékeket házhoz is szállítják, ez a székelyudvarhelyi piacnap, ilyenkor jönnek be a környékről a termelők.
– Csak idényzöldséget kínálunk, és elég sokan kihasználják a lehetőséget – tudtuk meg Molnár Judithtól.

Webáruházból online piacra
Egy hónapja működik a Facebookon a Helyi termelők piaca – Székelyudvarhely és környéke elnevezésű csoport, amely igazi virtuális vásártérré nőtte ki magát, miközben sokan tartották a „maradj otthon” szabályát, és a Helyénvaló helyi bolton kívül csak az ún. „nagypiacon” volt lehetőség helyi termékek, kerti finomságok beszerzésére. Gábor Lajos hozta létre a csoportot, akárcsak az Édesanyám veteményese oldalt.
– Rendezvényfotós vagyok, és nagyon sok lett a szabadidőm. Édesanyám termelő, Máréfalván él, és ebben az időszakban máskor már nagyban ment a palánták eladása. Gondoltam, besegítek neki azzal, hogy létrehozom ezeket a felületeket, és mára már túl is nőtt az egész azon, amit elképzeltem – számolt be a kezdeményező.
A csoport a székelyudvarhelyi és környékbeli kistermelőket hivatott összegyűjteni vásárlóikkal egy online piactérbe, hogy hozzájáruljon a saját, házi termesztésű zöldség, gyümölcs, vetemény, hús- és tejtermékek, házi készítmények értékesítéséhez, beszerzéséhez, vagy akár tapasztalatok, információk megosztásához.

Kényelmes megoldás
Számos pozitív visszajelzést kapott az igazi közösségi kezdeményezéssé vált akció, amelynek híre szájról szájra terjed. Bár a moderálás, a tevékenység figyelemmel követése bizonyára időigényes, Gábor Lajos a továbbiakban is folytatni kívánja az „online piacozást”. Tárkony, zakuszka, palánták, házi készítésű sajt, orda, túró, méz, lekvárok, virágmagok és még rengeteg termék talál gazdára, a termelők többsége pedig a házhoz szállítást is vállalta az utóbbi hetekben.
– Kényelmes és jó megoldás ez mindenkinek. A legkapósabb termékek a sajtok és a palánták – jegyezte meg Gábor Lajos.
Egyébként a polgármesteri hivatal is igyekezett támogatni a helyi termelőket azzal, hogy honlapján összegyűjtötte a minden hónap végi Hagyományos Helyi Termékek Vásárának árusait, hogy akit érdekel, felvehesse velük a kapcsolatot.

Asztalos Ágnes

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.