Online lehet iratkozni napközibe és előkészítőbe

Kihagyják az iskolaérettségi vizsgálatot

324

Nyilvánosságra hozta a tanügy­minisztérium az óvodai és iskolai beiratkozás új menetrendjét. Június elején indul a folyamat, online zajlik, és az úgynevezett. pszichoszomatikus vizsgálatot a szülő saját felelősségre kitöltött nyilatkozata pótolja.

Javában zajlott a beiratkozási folyamat, amikor a koronavírus-járvány megelőzése érdekében felfüggesztették az oktatást a hazai napközikben és iskolákban. Éppen az iskolaérettségi, az úgynevezett pszichoszomatikus felméréseket végezték az iskolai tanácsadók március közepén. Ezt a mozzanatot az új rendelkezés teljesen kihagyja, és azon gyerekek esetében, akik augusztus 31-ig nem töltik be hatodik életévüket, a szülő vagy gyám nyilatkozatára, illetve az óvónő ajánlására lesz szükség a beiratkozáshoz.
Május 25-től azok a szülők tehetik le kéréseiket, akik visszaíratnák napközibe gyereküket, erre június 5-ig van lehetőség. Június 8. és július 3. között zajlik a „rendes” beiratkozási fázis mind a napközikbe és óvodákba, mind az előkészítő osztályokba. A beiratkozás online történik – jelentette ki Monica Anisie tanügyminiszter.
A második szakasz július 20-tól augusztus 10-ig tart, ebben az időszakban osztják el azokat a gye­rekeket, akik első körben nem kerültek be egy osztályba sem. Az adott körzethez tartozó gyerekeket egyébként kötelesek felvenni az iskolák, és ők előnyt élveznek a más környékről érkezőkkel szemben. Az esetleges problémák orvoslására augusztus 11–13. között lesz lehetőségük a tanintézményeknek.
A tervek szerint a 2020–2021-es tanév szeptember 14-én rajtol és június 21-én ér véget, struktúrája nem különbözik jelentősen a jelenlegi tanévétől.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.