Online faluünnep Csíkszentimrén

Csíkszentimrén szervezték Alcsík leghosszabb ideig tartó rendezvényét: a vetélkedősorozatokból álló, családi programokban gazdag OktóberFeszt közel négy héten keresztül zajlott. Gyakorlatilag az egész faluközösséget sikerült bevonni és felejthetetlen élményekkel emlékezetessé tenni számukra ezt az időszakot.

Csíkszentimre önkormányzata idén ötletesen oldotta meg a már hagyományosnak tekintett OktóberFesztet. A járványra való tekintettel a rendezvényt átköltöztették a virtuális térbe. A község polgármestere, Kencse Előd elmondta, semmiképpen nem szerették volna, hogy megszakadjon az egyébként falunapokként is számontartott, színes programokat kínáló rendezvénysorozat.

– Fontos szempontnak tartottuk, hogy a résztvevők tudjanak benevezni lehetőleg olyan versenyszámokkal, amelyeket otthon is be tudnak mutatni. Néhány napos ötletelés után, amelybe a falu lakói is bekapcsolódhattak, eldöntöttük, melyek a lehetséges versenyszámok és kategóriák. Az ügyességi vetélkedőkön labdával kellett dekázni, illetve hokiütővel korongot pattogtatni, és értelemszerűen az győzött, akinek a legtöbbet sikerült elvégezni. A másik nagy kategóriát a hagyományőrzés képezte, az egyik versenyszámban táncvideót kellett minél pontosabban lemásolni, eltáncolni. Továbbá népdaléneklési vetélkedőt is szerveztek, valamint az iskolások szavalóversenyen is részt vehettek, fotópályázatot is hirdettek – ismertette a programot Kencse Előd.

A polgármester úgy értékeli, a megszorítások ellenére is a faluval együtt sikerült egy nagyon jó hangulatú rendezvényt szervezni.

– Az idei OktóberFeszt rendezvényt a falu templombúcsújának hétvégéjén, Szent Imre napján zártuk, ezen a hétvégén osztottuk ki a versenyek nyerteseinek a díjakat. Minden kategóriában értékes nyereményekkel térhettek haza a résztvevők – jegyezte meg az elöljáró.

A díjazás a község újonnan felavatott játszóterén történt, kivételesen fizikai jelenlétben. Az avatón és a díjátadón a meghívottak között jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Hajdu Gábor parlamentiképviselő-jelölt is. A polgármester az avatón nem győzte hangsúlyozni, hogy a játszótér a szentimrei közösség példás összefogásának az eredménye, és reméli, a jövőben is lesznek hasonló kezdeményezések a közösség részéről, az önkormányzat pedig mindenféle segítséget igyekszik megadni ezek megvalósítására.

Az idei rendezvény utolsó hétvégéjén a tombolahúzás kötötte le a figyelmet, a fődíj többek között egy laptop volt. A húzás után kezdődött a helyi fúvósok online koncertje. Másnap az ünnepi szentmise a rendezvénysorozat méltó lezárásának bizonyult.

Kencse Előd reményét fejezte ki, hogy jövőre sikerül újból a megszokott, a közösség által kedvelt módon megszervezni az OktóberFesztet.