Önkormányzati választások: Borboly maradna a megye élén

107

Folytatná a megkezdett munkát a megye élén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának hivatalban levő elnöke, ezért pályázni fog az RMDSZ belső előválasztásán arra, hogy bekerüljön a megyei tanács vezetőségébe – jelentette be az elöljáró tegnapi sajtótájékoztatóján. Borboly azért fogalmazott ilyen óvatosan, mert indulásáról még csak ezután fog egyeztetni a szövetség udvarhelyszéki és gyergyószéki területi szervezeteivel.

Borboly Csaba sajtótájékoztatón jelentette be indulási szándékát                                           Fotó: László F. Csaba

Újságírói kérdésre Borboly Csaba elmondta: a szövetség belső szabályai (amelyeket a Szövetségi Képviselők Tanácsa fogadott el) előírják, hogy legalább hatezer-kétszáz aláírást kell egy megyeitanácselnök-jelöltnek összegyűjtenie, majd a helyi, esetünkben a Csíki Területi Küldöttek Tanácsának is jóvá kell hagynia a jelentkezést. Ezenkívül még az udvarhelyszéki és gyergyószéki jelöltekkel is meg kell állapodnia, hogy őt támogassák megyeitanácselnök-jelöltnek. A belső szabályzat előírja, hogy a megye három területi szervezete egyenlő arányban osztozik a tisztségeken, azaz ha a megyei tanács elnöke csíki, akkor a két alelnöki tisztség az udvarhelyieknek, illetve a gyergyóiaknak jut.

Egyeztetés
Borboly elmondta: egyeztetett a csíki helyi RMDSZ-szervezetek többségével, és eddig egyetlen olyan szervezettel sem konzultált, amelyik ne támogatná az újrázását. Újságírói kérdésre azt is elmondta: pillanatnyilag nem tud olyan RMDSZ-es ellenjelöltről, aki szintén a megyei tanács elnöki tisztségére pályázna. Azt is közölte, hogy a szövetség egy éve és néhány hete is rendelt közvélemény-kutatást, amelyekből az derült ki, a Hargita megyei lakosság jelentős mértékben támogatja, hogy egy újabb választási ciklus erejéig ő legyen a megyei tanács elnöke. Ígérete szerint hamarosan részletesen tájékoztatnak a közvélemény-kutatás eredményeiről.

Verseny a tisztségekért
Mint arról korábban beszámoltunk, RMDSZ-en belüli versenyre lehet számítani az idei önkormányzati választásokon. Csíkszereda polgármesteri tisztségéért Ráduly Róbert Kálmán hivatalban lévő városvezető és Korodi Attila parlamenti képviselő is versenybe száll a szövetség belső előválasztásán. A Hargita megyei tanácselnöki tisztséget pedig eddigi nyilatkozatai alapján várhatóan Tánczos Barna szenátor is megpályázza. Igaz, hivatalosan még nem jelentette be indulási szándékát. Borboly Csabától korábban megkérdeztük, mit szól a szövetségen belül körvonalazódó versenyről, korábban ugyanis csak elvétve volt példa, hogy az RMDSZ vezetőpolitikusai nyíltan bírálták egymás tevékenységét.
– Az a véleményem, hogy hibát mindig lehet találni, jobban mindig lehet csinálni: mindig lehet nagyobb számot mondani. De nem hinném, hogy az emberek a vádaskodásra, vitára vágynak, arra kíváncsiak. Kaptak eleget a bukaresti instabilitásból az elmúlt ki tudja hány évben. Az RMDSZ 30 éve szövetség: sokan és sokfélék vagyunk benne, de hogy egymás torkának ugorjunk? Nem szabad példa legyen rá – nyilatkozta a Hargita Népének Borboly Csaba.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek