Önkormányzati ülés Székelyudvarhelyen: Több vita, mint egyetértés

56

Közeleg a mandátum vége, és egyre több dologban nem értenek egyet a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők. Az EMNP képviselői szerint a cél a polgármester tevékenységének ellehetetlenítése, hogy „ne tudjon haladni”.

Hiánycikk a konszenzus. Vajon kinek az érdeke?                                                                        Fotó: Lőrincz Csaba

Tartózkodás és Facebookozás. Ülésezik az önkormányzati testület                                         Fotó: Asztalos Ágnes

A tegnapi ülés elején az önkormányzati testület nagy része elutasította a múlt év negyedik negyedévének zárszámadását. Ez nem az első alkalom. Derzsi László RMDSZ-es frakcióvezető ezúttal elmondta, hogy ők miért tartózkodtak a szavazástól: így tiltakoznak az ellen, hogy a városvezetés évente 9-10 millió lejt nem tud elkölteni, és azt görgeti tovább. Szilágyi István gazdasági igazgató megjegyezte: „ebből a 9-10 millióból hetet elköltöttünk, csak hármat viszünk tovább…”

Amit megszavaztak…
Jó hír, hogy lehetőség nyílik az adóügyi osztállyal elektronikus úton is kommunikálni, azaz elektronikus levélben, vagy más virtuális felületen kikérni az adóigazolásokat, végrehajtási dokumentumokat és egyéb nyomtatványokat. Ezt a tervezetet elfogadták a képviselők, akárcsak a városi iskolahálózatról szólót, amely ugyanaz maradt, mint tavaly. Közel 28 ezer lejjel támogatja a város az Európai Asztalitenisz-szövetség égisze alatt szervezett bajnokságot, amely február 8-án lesz Székelyudvarhelyen.
Rábólintottak a Zöld Liget lakópark területén levő víz-, gáz- csatorna- és elektromos hálózat bővítésére, továbbá meghatározták azokat az előírásokat, amelyek betartásával használatban nem lévő ingatlanjaikat, helyiségeiket bérbe adhatják a tanintézmények, a bérbeadásból befolyó összeg felét vissza kell utalniuk a polgármesteri hivatalnak.

… és amit nem
Az RMDSZ-frakció, két MPP-s tanácsossal, Mike Leventével és Ketesdi Imrével együtt, több, területrendezéssel kapcsolatos tervezetet is elkaszált, és nem adták áldásukat arra sem, hogy Gálfi Árpád polgármester külső jogi szolgáltatást vegyen igénybe három, folyamatban lévő peres ügyben. Kettő esetében már egyszer elutasították a tanácsosok a felvetést, tegnap újból tartózkodtak. A város alperesként szerepel az ügyekben, és mindhárom a korrupciógyanús esetként elhíresült szejkefürdői beruházással kapcsolatos. Egyrészt a város vagyonában való károkozással vádolta meg a polgármester a hivatal egyik korábbi alkalmazottját, emiatt menesztette is az illetőt (aki megtámadta ezeket a döntéseket), ugyanakkor nem vette át a Macops Kft. által elvégzett közművesítési munkát, amit a cég megfellebbezett. Hiába hangsúlyozta az MPP-s Péter Balázs, hogy szavazatával a tanács nem foglal állást az ügyben az alperes vagy a felperes mellett, hanem mindössze a megfelelő képviseletet biztosítja a városvezetőnek, hogy minél hamarabb dönthessen a bíróság, a szövetségeseiket és két saját párttársát sem tudta meggyőzni.
– Mintha nem akarnák, hogy érdemben tárgyalják az ügyet – jegyezte meg Hajdó Csaba néppárti képviselő.

A címerekről
A különfélék idején Mike Levente elmondta, hogy konkrét válaszokat kérnek arra nézve, mennyi pénzt költ a városvezetés külső tanácsadói és ügyvédi szolgáltatásokra. Ezt követően a Márton Áron térről ismét eltávolított címerek kapcsán kérte számon a polgármestert. Tavaly szeptemberben helyezték ki állandó kiállításként a „Patkó” falán az 1941-ben elhelyezett öt címer mozgatható reprodukcióját, de névtelen feljelentések nyomán elindult hatósági figyelmeztetések után, a jegyző és Bihari Cristina főépítész kérésére, az év elején eltüntették a címereket a térről. Ősszel az MPP-frakció kezdeményezte a visszaállítást és megfelelő engedélyek nélkül, mindössze az urbanisztikai jóváhagyás birtokában vitték azt véghez. A kezdeményezők megálltak félúton, s most a polgármestert támadják – hangzott el a vita során.
– Ne játsszuk az áldozatot, ameddig a törvényeket nem tartjuk be. A címereket levettük, közben a polgármester elindította a szükséges engedélyeztetési eljárást a címerek újbóli elhelyezésére – jelentette ki a törvényesség őre, Venczel Attila jegyző.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek