Önkéntesen mentenek, kevesen vannak

Hegyimentők: többen többet érnének el

844

Mozgalmas évet zárt Hargita Me­gye Tanácsának Hegyi- és Bar­langimentő Közszolgálata: bi­cik­li­útvonalakat bővítettek, menedékházakat adtak át, bázisokat újítottak fel, és nem utolsósorban emberi életeket mentettek meg. Fekete Örs, a közszolgálat vezetője hangsúlyozta: önkéntesek nélkül nem működhetne a szervezet. Emlékeztetett: jelenleg mindössze hat hivatásos hegyimentő dolgozik a megyében, és nyolcvan személy önként vállalja a munkát.

Áldozatkész munka nap mint nap. Elkelne még néhány munkatárs Fotó: facebook

Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Bar­lan­gimentő Közszolgálata nem tétlenkedett az elmúlt évben. Olvasóinkat többször is tájékoztattuk az éppen zajló vagy lezáruló bicikliútvonal-bővítésekről, menedékház-átadásról, bá­zis­felújításról és természetesen az életmentésekről is. A Hargita-hegységben, a Gyergyói- és a Gör­gé­nyi-havasokban, a Nagyhagymáson, a Gyilkos-tónál és a Bé­kás-szorosnál tevékenykedő hegyimentő csapatokat nyolcvan önkéntes és hat hivatásos hegyimentő alkotja.

Idén sem tétlenkednek
Fekete Örs, a közszolgálat elnöke lapunk kérdésére elmondta: a hegyimentőbázisok felújítása, a szentegyházi hegyimentőcsapat megalakulása, valamint a csicsói hegyimentőszolgálat létrejötte jelentette a kiemelkedő eseményeket az elmúlt évben. Ezek mellett fontos volt az is, hogy sikerült elindítani a Tusnádfürdőn és Borszéken épülő hegyimentőbázisokra vonatkozó pályázatot, és a beruházás tervei átmentek a műszaki ellenőrzésen.
Amint arról már korábban beszámoltunk: a két bázison a munkát első körben önkéntes hegyimentők végzik majd, de hosszú távon a helyi önkormányzatokkal közösen szeretnének állandó helyi mentőszolgálatot működtetni.
– A legfontosabb az, hogy idén ezt a két projektet tudjuk véghezvinni. Tavaly sikerült két új menedékházat építenünk, és az idei célunk is az, hogy szponzorok bevonásával tovább bővítsük a meglévő házakat. Ha minden a tervek szerint halad, akkor év végére akár nyolc menedékházat is át tudunk adni – ecsetelte az idei elképzeléseket Fekete Örs, megjegyezve: fontos lenne az is, ha több hivatásos hegyimentőt alkalmazhatnának.

Munkájuk mellett, önként vállalják
A már említett nyolcvan önkéntesen kívül a barlangimentő csapat, a kutyás egység és a búváregység tagjai is önként vállalkoznak a segítségnyújtásra. Mivel Hargita Megye Tanácsa alkalmazottainak száma limitált, ezért csak bizonyos létszámú alkalmazottat foglalkoztathatnak a Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatnál. Fekete Örs rámutott: próbálnak törvénytervezet-módosítást eszközölni, és elérni azt, hogy a hegyimentőket kivegyék a megyei tanács összlétszámából.
– Ugyanígy jó lenne az is, ha a hegyimentés finanszírozását célirányosan visszaosztott összegből oldhatnánk meg. Így nem a megyei tanács költségvetését terhelnénk. Az igazság az, hogy nagyon kevés ez a hat ember… Önkéntesek nélkül lehetetlen lenne a munka – jelentette ki a hegyimentők vezetője, hozzáfűzve azt is, hogy karácsony után több mint hatvan balesethez riasztották őket.
– Hat embert hatvanfelé küldeni elég nehéz lenne – jegyezte meg Fekete Örs.

Érdeklődnek, nem mindenki marad
Az önkéntesek munkáját felszerelésekkel, veszélyességi pótlékkal, és az élelem biztosításával honorálják. Mint megtudtuk: a legtöbb önként vállalkozó a Barangoljunk Székelyföldön elnevezésű projekt jóvoltából ismeri és szereti meg a hegyimentők munkásságát. Mint ismeretes: a program során iskolákban, egyetemeken mutatkozik be a mentőcsapat, amely táborokat szervez az érdeklődő fiataloknak.
– A tapasztalat azt mutatja, hogy felnőttként sokan visszatérnek a szervezethez. Azonban kevesen maradnak meg – taglalta Fekete Örs, akitől azt is megtudtuk, hogy az lenne az ideális, ha csapatonként tudnának hat embert alkalmazni.
A jelenlegi felállás szerint a Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat négy bázis „körül” működteti csapatait a megyében: Csíkszeredában a Csíki He­gyi­mentő Egyesületet, Szé­kely­ud­var­he­lyen a Harmont Egyesületet, Gyergyó­szent­miklóson a Dan­curás Egyesületet és Maros­hé­vízen a Că­li­mani Egyesületet. A tavaly alakult szentegyházi csapat Csíkszeredához tartozik. Az adott egyesületekbe tömörülnek az önkéntesek.

Jó évet zártak, új tervekkel készülnek
Megkeresésünkre Szőcs Tibor, a Csíki Hegyimentő Egyesület vezetője, elmondta: az elmúlt évben folytatták a bicikliútvonalak kijelölését, hegyi menedéket építettek, gyermekprogramokat szerveztek és jelzésfestéseket végeztek. Az idei tervek kapcsán úgy fogalmazott: szeretnének 2-3 újabb menedékházat felépíteni a csíki zónában, különösen Hargitafürdőn, ahol nagyobb épületre lenne szükség a betegek ellátása miatt.
Paul Gingean, a maroshévízi hegyimentők vezetője elégedetten véleményezte az egyesület tavalyi tevékenységét. Kiemelte a hegyimentőverseny és különböző gyermekprogramok megszervezését, valamint a turistaösvények jelölését is. Az idei elképzelésekről elmondta: a már megszokott lendülettel szeretnék folytatni a fiataloknak szóló programok szervezését, hiszen éppen zajlik az idei első hegyimentő táboruk is.
Elekes Huba, a gyergyó­szent­miklósi hegyimentők vezetője közölte: egyebek mellett turistaösvényt digitalizáltak az elmúlt évben. A 109 km út felújított és digitalizált szakasz a tervek szerint ebben az évben telefonról is hozzáférhető lesz.
A három megkérdezett bázisvezető a hegyimentéssel kapcsolatos nehézségekről is beszélt lapunknak. Szőcs Tibor és Elekes Huba az emberhiányt kifogásolta, Paul Gingean pedig a hegyimentés veszélyességére tért ki. Az udvarhelyi egységet nem értük el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek