Önkéntesek gyűjtik az aláírást: Támogatókra számítanak

25

Az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezete is csatlakozik az aláírásgyűjtéshez nemzeti régiók egyenlőségéért indított európai polgári kezdeményezés támogatása érdekében. A következő hetekben önkéntesek igyekeznek majd minél több lakos aláírását összegyűjteni.

Mint ismert, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított kezdeményezés (Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért) célja az, hogy az Európai Unió kiemelt figyelmet fordítson azokra a régiókra, amelyeket etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól, kapjanak lehetőséget a felzárkózásra, a sokszínűség megtartására.
A kezdeményezést tavaly májusban vette nyilvántartásba az Európai Bizottság, s idén május hatodikáig hét országból legalább egymillió állampolgárnak kell támogatnia, ahhoz, hogy tárgyaljanak róla. Ehhez szeretne hozzájárulni az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezete is, és minél több gyergyói lakost arra biztatnak, adja aláírását az ügyhöz. Barti Tihamér elnök azt mondta, ez a kezdeményezés a Minority SafePack kiegészítéseként kezelhető. Példaként említette, hogy Székelyföld mint közigazgatási egység nem létezik, de mint régió igen, s ha az elképzelés támogatásra lel, olyan tervek valósulhatnak meg, amelyek Székelyföld vagy más régiók lakosságának érdekeit képviselik.
Aki szeretné aláírni a támogató íveket, megteheti az RMDSZ helyi irodáiban, de a következő hetekben önkéntesekkel is sok helyen találkozhatnak majd. A román nyelvű íveken néhány személyes adatot kell megadnia az aláírónak, fontos tudnivaló, hogy mindenki csak egyszer írhat alá.
– Úgy gondoljuk, mi is hozzá kell tegyük a részünket ahhoz, hogy ez a kezdeményezés sikeres lehessen – fogalmazott Barti. Az SZNT elképzelését egyébként mindegyik romániai magyar párt támogatja, így az aláírásra több lehetőség is van, akár online is.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek