Önkéntesek a köz szolgálatában

20 éves a székelyudvarhelyi Rotary Klub

141

Megalakulásának 20 éves évfordulóját ünnepelte a székely­udvarhelyi Rotary Club a Tamási Áron Gimnázium Nyirő József termében. A Rotary Club több mint civil, karitatív szervezet: olyan baráti társaság, amelynek tagjai szabadidejüket feláldozva tesznek a közösségért.

Várday Zsolt képes tevékenységi beszámolója. Húsz esztendő dióhéjban Fotók: Nagyálmos Ildikó

A himnuszok éneklésével, a zászlók bevonultatásá­val, névsorolvasással és az elhunyt klubtársakra való emlékezéssel kezdődött az ünnepi ülés, amelyen jelen volt Cristian V. Jurji kerületi Rotary-kormányzó is.
Szakács Sándor, a székely­udvar­helyi Rotary Club soros elnöke ünnepi beszédében ismertette: 1998. május 23-án hivatalosan is elismerte a nemzetközi Rotary Club a székely­udvarhelyi klub megalakulását, amelynek alapító elnöke Balla Árpád gyermekgyógyász főorvos volt.
Alakulásuk óta – noha különböző foglalkozású tagokból áll – baráti társasággá kovácsolódott a csapat. Céljuk, hogy a barátság ápolásán keresztül hasznosak legyenek a közösség számára.
– Az évente megrendezendő Rotary-bál bevételét az ifjúság támogatására, képzésére fordítjuk. Azokat a diákokat támogatjuk, akik kiváló eredményeket értek el. Fontos számunkra az elitképzés támogatása, hiszen ezen keresztül járulunk hozzá a jövő vezető egyéniségeinek a neveléséhez, amely a közösségünk szempontjából szükséges a megmaradáshoz. Cserediák-programjaink is hozzájárulnak, hogy fiataljaink tapasztalatot szerezzenek, megismerjék más országok kultúráját, kamatoztassák tapasztalataikat. A hozzánk érkező diákok pedig megismerkednek a mi kultúránkkal, az itt élő emberekkel, és hírünket viszik a nagyvilágba. Fontosnak tartjuk a helyi közösségek támogatását, amelyeket helyi erőforrásokból, külföldi klubok közreműködésével valósítunk meg – fejtette ki Szakács Sándor elnök. – Tartjuk a kapcsolatot a külföldi Rotary Clubokkal, amelyek elsősorban a barátságról, a közös programokról, az együttes megvalósításokról szól, amelyeket a jövőben is szeretnénk folytatni. Bízom tagságunk erejében, munkabírásában – tette hozzá.
Gálfi Árpád polgármester úgy véli, a rotarysok munkájukkal számtalanszor bebizonyították, hogy élen járnak a városhoz való szoros kötődésben, közösségünk ügyeinek előmozdításában. Amint mondta, Székelyudvarhely rendelkezik olyan civil potenciállal, tudatos polgári réteggel, hogy eleget tudjon tenni a következő évtizedekben is a kihívásoknak.

Megbecsülésnek örvendő társaság
Balla Árpád alapító elnök felelevenítette, 1997 októberében hozta a hírt Kolumbán Gábor, a Hargita Megye Tanácsának akkori elnöke, hogy felkérést kapott a Rotary Club megalakítására. Összeültek a különböző szakmák képviselői azzal a szándékkal, hogy megismerjék a Rotary fogalmát, és megalapítsák a baráti társaságot. Hetente találkoztak, és a nemzetközi Rotary európai képviselői számtalanszor meglátogatták a helyi klubot. Végül 1998-ban bejegyezték huszonnyolc taggal, akik közül már csak heten maradtak.
– Az alapításkor tudtuk, hogy ez a szervezet jelentős színfoltja lesz városunknak, és öregbíti hírnevét. Hiszen a nemzetközi Rotary-mozgalom világszerte megbecsülésnek és nagy tiszteletnek örvend. A hazai és külföldi klubokkal hosszú távú kapcsolat és barátság alakult ki, ugyanakkor a cserediák-programunk – amelynek felelőse Nagy György klubtársunk – is nagyon népszerű: évente két-három diák megy külföldre tanulni, és mi is ugyanennyit fogadunk. Az eltelt húsz év alatt a kifejtett tevékenységek alapján klubunk felnőtté vált, megbecsülésnek örvendő társasággá nőttük ki magunkat – mondta Balla Árpád.
A Rotary egyik legnépszerűbb programja a Nemzetközi Diákcsere Program. Az 1920-as évek óta a Rotary International számos prog­ramot dolgozott ki, amelynek célja, hogy kiterjesszék a Rotary-szolgálatot és lehetőséget nyújtsanak a fiataloknak arra, hogy szolgálják és előmozdítsák a nemzetek közötti jóakaratot.

A várost és környékét is gazdagították
A születésnapi ünnepségre hazai és magyarországi klubok képviselői is eljöttek, a pécsi rotarysokat Lengyel Tamás és Szabó László képviselte, de itt voltak a csíkszeredaiak is, akiknek idén sikerült megalapítani a klubot. A Tamási Áron Gimnázium igazgatója, Laczkó György megköszönte a klubnak, hogy felújították és berendezték az iskola bentlakásának termeit, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatóhelyettese, Győri Izabella is köszönetét fejezte ki a felújított és felszerelt fizikalaborért. Várday Zsolt klubtag képes összeállítással illusztrálva mutatta be részletesen a klub húszéves tevékenységét, amely során számos közügyet támogattak – például megépítették a jásfalvi ivóvízhálózatot, Kiskadácsban újjáépítették az árvízkor megsemmisült fedeles hidat, Székelyudvarhelyen, a Szívek sétányán négyszáz juharfacsemetét ültettek. A hátrányos helyzetű gyerekek fogállományának állapotfelmérésére, megelőzésre és kezelésre 39 ezer dollárt adományoztak. A Tapintható láthatatlan elnevezésű projekt folytatásaként – a csíksomlyói kegytemplomnál már áll egy általuk megvalósított bronzmakett – Udvarhelyen köztéri, nemlátók számára is tapintható makettet fognak felállítani a közeljövőben.
A fiatalokért és a közösségért végzett önzetlen és kitartó munkájáért Rotary-díjjal tüntették ki idén Haáz Sándort, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetőjét.
Az ünnepségen fellépett a Palló Imre Művészeti Középiskola Allegra Barokk zenekara, valamint a Gereben Néptáncegyüttes.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek