Önkéntes tűzoltó-egyesület alakult

Már hívható, bevetésre kész a Forrás Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely a sürgősségi esetek kezelése mellett megelőzésre, nevelésre is hangsúlyt fektet a jövőben. A lelkes fiatalokból álló frissen megalakult csapat felszerelés szempontjából egyelőre még gyengén áll, de pályázni készülnek, és lelkesen állnak a kihívások elé.

Alig alakult meg az önkéntes tűzoltók egyesülete Máréfalván, máris kipróbálhatta a csapat rátermettségét: január 11-én egy részben összedőlt csűrnél hárították el a további omlás veszélyét. László Szilárd, az egyesület alelnöke számolt be a fejleményekről, mint mondta, társaival már elkezdték a tűzvédelmi ellenőrzéseket is a faluban.
– Az önkéntesek megjelennek a házaknál, egyéb épületeknél, ellenőrzik a tűzvédelmi szabályok betartását, felmérik a vízellátás lehetőségét tűz esetén, felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára, tanácsokkal segítenek és kérdésekre is válaszolnak – tájékoztat László Szilárd.
A Forrás Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 11 alapító tag hozta létre, de több mint 30 személyre számíthatnak szükség esetén. Felhívásuk szerint nemcsak a sürgősségi esetek megoldásában vesznek részt, hanem egyedül élő időseknél, betegeknél is segítenek, ha extrém időjárás, katasztrófák vagy más problémák miatt szükség lesz rájuk. De aktívan bekapcsolódnak környezetvédelmi tevékenységekbe, illetve a gyerekek számára is készülnek megelőző jellegű foglalkozások szervezésére – ismerteti terveiket az alelnök.
László Szilárd két társával a Sürgősségi Esetek Felügyelőségénél katonáskodott, ők képzettnek számítanak, elnökük, Pálfi Csaba pedig a helyi polgármesteri hivatal katasztrófavédelemért felelős alkalmazottja. A Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete által szervezett képzéseken, később versenyeken is részt szeretnének venni, ezzel párhuzamosan pedig eszköztáruk fejlesztésére fordítanak energiát – mondja László Szilárd. Egyelőre alig van felszerelésük, mindössze néhány régi tömlő, és szinte használhatatlan védőruházat. A községvezetés már beszerzett egy benzines vízpumpát, innen kell építkezniük. A helyi közbirtokosság támogatásáról biztosította az egyesületet, a megyei tanácstól is kaptak már ígéretet egy 20 000 lejes anyagi segítségre, és pályáznak, ahol csak tudnak – közölte az alelnök. Egy szertár áll rendelkezésükre, emellé még egy garázst is szeretnének, ahová majd – reményeik szerint hamarosan – beállhat a máréfalviak tűzoltóautója.

Asztalos Ágnes