Önkéntes orvosok a megyében

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

108

Október 7-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvoscsoportja, melynek tagjai évente kétszer érkeznek Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

Lehetőség ingyenes szűrővizsgálatokra. Visszatérő segítség Fotó: László F. Csaba / archív

2017-ben a szervezet önkéntesei több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 58 gyermek magyarországi műtétjére, kivizsgálására, gyógykezelésére nyílt lehetőség és 50 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz, Csíkszentdomokoson szűrnek majd. A mobilrendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2017-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, amelyeknél 6 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 155 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi orvosok végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolnak az NGYSZ orvosai. A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s Nyrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, a szervizelést is.
Részt vesz a gyógyító körúton a mozgó fogorvosi rendelő is. A Gyermekmentő mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok 2017-ben Kápolnásfalun, a Kriza János Általános Iskola 181 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket. A szakemberek itt közel 100 gyermeknek kezelték a fogait, amelyek között volt foghúzás, tömés, fogkőeltávolítás, illetve barázdazárás is.
A Gyermekmentő Szolgálat erdélyi útjának programjába sport­eseményt is beiktat. Az or­vos­csoport látogatása mellett megtartják a magyar parlamenti képviselők és a Hargita megyei közméltóságok csapatainak hagyományos futballmeccsét október 12-én, pénteken Csíkszent­domokoson.
A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank, amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója. A bank kiemelten támogatja a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját, így az októberi erdélyi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy kisteherautót és gépkocsivezetőket.
A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan a hazai OTP-bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, az ezen keresztül befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti.
Az idei erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. ismét a Gyermekmentő Szolgálat rendelkezésére bocsát két mikrobuszt és egy terepjárót. Továbbá a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatja az önkéntes orvoscsoport útját és munkáját.

HN-infomáció

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek