Önállósodás munkavállalás előtt

50

Összesen több mint 50 fiatalnak, valamint szüleiknek, illetve nevelőiknek, pszichológusaiknak és szociális munkásainak szervezett háromnapos tábort a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság a Fiatalok a jövőért – Támogatott foglalkoztatás elnevezésű projekt keretében.

Két közösségépítő tematikus tábort szervezett a hétvégén a Hargita Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság, az egyikben 25 fogyatékkal élő fiatal és szüleik vettek részt, a másikban 27 gyermekvédelmi rendszerben élő fiatal és 23 nevelő, pszichológus és szociális munkás.
A két tábor célja egyaránt az volt, hogy ösztönözzék a fogyatékkal, illetve a gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalokat az önállósodásra, képességeik használatára és a munkaerőpiacon való integrálódásra.
A fogyatékkal élő fiatalok számára szervezett tábor helyszíne a Diakónia Keresztény Alapítvány sepsiszentgyörgyi Írisz háza volt, ahol egyaránt foglalkoztak a célcsoporttal és kísérőikkel. Ugyanis a gyermekvédelem szakembereinek tapasztalata szerint a fiatalok szülei gyakran belenyugszanak abba, hogy a dolgokon nem tudnak változtatni, és nem bíznak abban, hogy megfelelő módszerekkel, komplex kommunikációs stratégiával csökkenthetik gyermekük sebezhetőségét a napi tevékenységek során.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a szülők úgy érzik, a gyermekükről való gondoskodás az ő feladatuk, így a fiatalok feladják függetlenedési szándékukat, és nem vesznek részt aktívan a napi tevékenységekben. Egyes esetekben a túlzott védelem a szülő egyetlen életcéljává válik, anélkül, hogy arra gondolnának, hogy eljöhet az idő, amikor már nem fognak tudni segíteni gyermekükön. Ezen próbáltak meg változtatni a háromnapos tábor során, hiszen a szülőknek meghatározó szerepe van a sérült gyermekük munkavállalásában.
A gyermekvédelmi rendszerben élő fiatalok számára szervezett tábor helyszíne Szováta volt, az Outward Bound Alapítvány épületében, célja pedig a fiatalok önállósodásának elősegítése volt.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek