Olvasást népszerűsítő pályázat

Az olvasást népszerűsítő programunkat 2011-ben indítottuk, Benedek Elek születésének évfordulóján, szeptember 30-án. Ez a nap a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére vált a Magyar Népmese Napjává 2005-től kezdődően, és ma már tágabb értelemben, az olvasás szeretetének és népszerűsítésének napjaként tartjuk számon. Egyesületünk 2011-től kezdődően minden évben megszervezi a Böngésző Játékot, amely hét fordulót foglal magában, fordulónként egy-egy mese, verses történet vagy novella elolvasását, illetve egy, az olvasmányhoz kapcsolódó kérdőív kitöltését várva el az elemi tagozatos gyerekektől.

Az idén az induló 132 beérkezett pályázatból, végül 111 kisdiáknak sikerült megfelelni a játék által támasztott kihívásnak, így a 2019. június 15-én megtartott díjátadón, a zsűrizést végző személyek döntése alapján, minden, a 7-ből legalább 5 fordulót megfejtő kisdiák könyvjutalomban részesült, sőt az Arany- és Ezüstágas kisdiákok két-két könyvet vihettek haza magukkal. Ezenkívül természetesen a Rézágas és Dicséretben részesülő gyerekek is átvehették Bencsik Antal, Majoros Nóra, Miklya Zsolt és Moskát Anita szerzők Erdőlakók – Tudáspróba melléklettel és matricákkal c. tudományos könyvét. A díjátadó immár hagyományos módon Hargita Megye Kulturális Központjának alagsori termében zajlott, a kezdeti regisztráció után, Zorkóczy Zenóbia kovásznai színésznő interaktív egyéni előadását, a Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni című darabot tekintették meg a résztvevők, majd az esemény végén a legkitartóbb gyerekek a szokásos arcfestésben is részesültek.
Az olvasást támogató programunk idei művei a következők voltak: Szelekana és a folyó istene – afrikai népmese; Szegedi Katalin Lenka és Palkó műveiből részletek; Kányádi Sándor Janicsák szajkók meséje; Krúdy Gyula A sárga csizma meséje; A szalamanna szőlő – olasz népmese, Italo Calvino gyűjtéséből és végül Molnár Krisztina Rita Királylány szürke köntösben darabja Árpád-házi Szent Erzsébetről. Az olvasmányok, akárcsak a kérdőívek visszamenőleg 2011-ig megtalálhatók az egyesület Böngésző oldalán a http://csikianyak.ma/sajat/bongeszo-jatek/címen. A zömében 10 kérdést tartalmazó feladatlapot kitöltő kisdiákok olykor gyönyörű rajzokat is küldtek a szervezőknek.
A legalább 5 fordulót beküldött kisdiákok csoportja így alakult idén: 30 első osztályos, 10 második osztályos, 63 harmadik osztályos, 8 negyedik osztályos tanuló pályázott. A 132 diák pedig a csíkszeredai József Attila, Nagy István, Petőfi Sándor iskolákból, Csíkszentmiklósról a Nyirő József, Csíkszentsimonból az Endes József, Csíkszentmártonból a Tivai Nagy Imre, Csíkkozmásról a Dr. Boga Alajos Általános Iskolából a sok lelkes pedagógus támogatásával. Köszönjük Páll Edit és Pászka Zsuzsa, Szüszer-Nagy Mónika, Pál Teréz, Vas Rozália, Szakács Kinga, Péter Árpád, Miklós Hajnal, Kozma Kinga, Kész Margaretta és András-Mihály Emőke, Erőss Judit, Cseke Margit, Boér Gabriella és Bálint Kinga tanítóknak, és a szülőknek is, akik bátorították gyerekeiket az új kalandban, vagy éppenséggel már visszatérő böngészőinket támogatták.
A díjazottak névsorát közzétettük honlapunkon a fent említett címen, pályázatunkat benevezési és egyéb díjak nélkül, önkéntes alapon és két támogatónknak köszönhetően tudjuk évről évre megvalósítani, amiért igazán hálásak vagyunk. Köszönjük!
Szeptember második felében jelentkezünk a kilencedik kiírásunkkal, addig is követhetik a program tevékenységét az erre a célra létrehozott Facebook-oldalunkon is: https://www.facebook.com/bongeszo/

Tiboldi Bea, Csíki Anyák Egyesülete, Csíkszereda

A rendezvény támogatói Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az RMDSZ – Communitas Alapítvány.

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.