Oltási kampány a kanyaró ellen

68

Figyelmeztetést bocsátott ki az Egészségügyi Minisztérium a Beszterce-Naszód és Kolozs megyékben a közelmúltban kialakult kanyarójárvány miatt. Az oltási kampány fokozását és a védőoltásokból kimaradt gyerekek beoltását kérte a közegészségügyi szervektől.

Hargita megyében magas a beoltottak aránya – bocsátotta elő dr. Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője. – A minisztérium valóban figyelmeztetett, hogy fokozzuk az oltási kampányt, és azokat a gyerekeket, akik valamilyen okból kifolyólag kimaradtak a kötelező védőoltások beadásából, utólag oltsuk be. De Hargita megyében nem rossz a helyzet. A kanyaró, mumpsz és rubeola (ROR) elleni védőoltások – amit egyéves korukig kapnak be a gyerekek – aránya városi környezetben 96,37 százalék fölött van, falusi környezetben közel 94 százalék, és ötéves korban van még egy emlékeztető oltás.
Az igazgató szerint ezzel az oltással városon összesen öt, falun kevesebb, mint tíz gyereket nem oltottak be azok közül, akiknek esetében elmaradt korábban az oltások beadása.
– Elsősorban roma gyerekekről van szó és olyan kicsikről, akiknek a szülei megtagadják az oltás beadását, esetleg valamilyen más betegség miatt ideiglenesen nem kapták meg, de ezt azonnal szokták pótolni, mihelyt az ok megszűnik. Ezek a családok elsősorban félelemből és tudatlanságból, vagy éppen hiszékenységből és „művelt tudatlanságból” nem adatják be az oltásokat. Kanyarójárvány van a velünk határos régiókban, ami közvetlen veszélyt azokra a gyerekekre jelenthet, akik még nem töltötték be az egy évet. Viszont rájuk nézve azok a nagyobb gyerekek veszélyesek, akik azért fogékonyak a kanyaróra, mert nem oltották be őket – jegyezte meg.
Az orvos elmondta, nem véletlen, hogy a kanyaróra ingyenes oltást dolgoztak ki és azt biztosítják a lakosságnak. A kanyaró ugyanis veszélyes kiütéses betegség, főként lehetséges szövődményei miatt. A beteg elesett, magas láz gyötörheti, idegrendszeri tünetek, lázgörcs is előfordulhat, ugyanakkor légúti, illetve agysorvadást okozó, gyógyíthatatlan szövődményekkel járhat.
Hargita megyében a család­orvosi rendelőkben 855 adag kanyaró, mumpsz és rubeo­la (ROR) elleni védőoltás áll a lakosság rendelkezésére, és a járványtani raktárban is van több mint 2000 adag, így szükség esetén gyorsan pótolható.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek