2021, január 17, vasárnap.

Oltárkészítő mesterek Csíkszentkirályon

Barokk stílusú mellékoltár készül egy csíkszentkirályi műhelyben a miskolc-martinkertvárosi templom számára. Péter Sándor asztalos és György Gábor faragó húsvét után látott neki a munkának, a díszes templomi bútort augusztus 12-ig kell elkészítsék. Daczó Dénes riportja. ARP_9265

[dropcap]N[/dropcap]em mindennapi megbízást kapott a miskolc-martin­kertvárosi római katolikus plébánia részéről a csíkszentkirályi György Gábor és Péter Sándor. Miskolc-Martinkertváros katolikus közösségének régi tervei valósulhatnak meg azzal, hogy elkészül a nyolcvanéves templom Mária-oltára. A barokk stílusú oltárt 1962-ben tervezték, de eddig nem készült el. A templom építésének nyolcvan éves évfordulója tiszteletére szervezett ünnepségsorozat részeként az oltárt is felszentelik. Csíkszentkirályon augusztusban fejezik be a munkákat, a tervek szerint októberben az oltár szentelési ünnepségét is megtartják Miskolc-Martinkertvárosban. Péter Sándor asztalos és György Gábor faragó húsvét után láttak hozzá a munkához. Ezt megelőzően hosszasan tanulmányozták a barokk oltárok forma- és motívumvilágát, készítését.

A martinkertvárosiak régi álma
A megrendelő plébánia, Csíkszentkirályról Martin­kertvárosba származottakon keresztül jutott el a csíki mesteremberekhez. A 4 méter 80 centi magasságú, négy részből álló oltár terveit 1962-ben készítették. A tervrajzok másolatai Csíkszentkirályra is eljutottak a megrendelőtől, de ezeken a tervező aláírását nem lehet kibetűzni. A mestereknek a tervrajzon sem volt könnyű eligazodniuk, a léptékek és az arányok meghatározása jelentette az egyik kihívást.

Szeretik a kihívásokat
György Gábor állategészségügyi technikumot végzett, majd az élelmiszerbiztonság területén dolgozott, de már gyermekkorától farag. A népi motívumvilágban és faragásban jártas mesterember most az oltár készítéséhez tanulmányozni kezdte a barokk minták világát, faragási stílusát.
– A szerszámkészlet is jóval nagyobb skálán mozog, nagyon pontos munkát kell végezni – magyarázta György Gábor, miközben az oltár elkészült részeit mutatja.
Az oltárt augusztus 12-re kell elkészítse a két mester. Folyamatos együttműködésre van szükség a két mesterember között. Péter Sándor az asztalosmunkáért, György Gábor a faragásért, az apró részletek kidolgozásáért felel. Azt mondják, jól tudtak együtt dolgozni, pedig ez az első közös munkájuk.
Az oltár négy részből áll. A fenyő mellett hársfát használnak, ez utóbbit faragják. Arra törekednek, hogy a szemnek tetszetős munka kerüljön ki a kezük alól.
A martinkertvárosi templomba készülő mellékoltár díszesebb lesz a főoltárnál – mondják a mesterek. Mindketten úgy érzik: megtisztelést és kihívást jelent a Mária-oltár készítése.
A kihívásokat mindkét mesterember szereti. Péter Sándor asztalosműhelyében több egyedi munkát is megmutat, köztük olyan játékot, faszerkezetet is, amelyet unokái szórakoztatására készített. Harminc éve, hogy a fa megmunkálásával foglalkozik. György Gábor a népművészeti iskolában is tanulta a faragást. Kopjafákat, székely kapukat, szentségtartókat is készített.
– Ha száz évvel ezelőtt Olaszországban készültek az oltárok, most megértük, hogy nálunk is készülhetnek – jegyzik meg.
A most készülő oltár októbertől a miskolc-mar­tin­kertvárosi templom új díszeként akár évszázadokon át őrizheti a csíkszentkirályi mesterek kézjegyét.

ARP_9292
Fenyő- és hársfából készül a Mária-oltár. Megvalósítják a régi álmot Fotók: Balázs Árpád

Előző cikkMég nincs ok az aggodalomra
Következő cikkSEHA Liga

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb