Olimpikonoknak öltöztek

56

Rendhagyó összetartást tartott szombaton a Székelyföldi Jégkorong Akadémia Csíkkarcfal­ván, ahol az U12-es jégkorongozók számára megrendezték az I. Szé­kely­földi Olimpiai Jégkorong Tor­nát. A „nemzetek” közötti versenyzés viszont nemcsak a jégkorongról szólt, hanem tesztelték a gyerekek ügyességét is, mind szárazon, mind jégen.

Egyesült Államok – Svédország meccs Karcfalván Fotó: Horvát Tamás / szja.ro

Feldobták a hangulatot a Székelyföldi Jégkorong Akadémia U12-es szombati csíkkarcfal­vi összetartásán, ahol újdonsággal készültek az edzők. Méghozzá az I. Székelyföldi Olimpiai Jégkorong Tornával, ahol a közel 90 kishokis a Pjongcsangban zajló tornán jégre lépő topnemzetek – Kanada, Oroszország, Svédország, Finnország, Csehország, Egyesül Államok – mezeit ölthették magukra.
Az edzők igyekeztek a lehető legkiegyensúlyozottabb csapatokat összeállítani, de figyeltek arra is, hogy ne csak a jégkorongé és a jégkorongmérkőzéseké legyen a fő­szerep. Így külön jeges ügyességi versenyt rendeztek az NHL-es All Star gálákon látottakból inspirálódva, míg szárazon folytatódtak az ügyességet, gyorsaságot vagy épp a logikát előtérbe helyező játékok. Természetesen minden egyes versenynek lett győztese, de leginkább a fiatalok – akik részt vehettek ezen a nem mindennapi eseményen – voltak egytől egyig a győztesek.
Ami a jégkorongot illeti, ott a döntőben Kanada diadalmaskodott Finnország ellen, míg a kisdöntőt az oroszok nyerték a csehek kárára. Az 5-6. helyen az Egyesült Államok és Svédország végzett. A jeges ügyességi versenyt (skills challenge) az oroszok, míg a szárazon lezajlott vetélkedőt a finnek húzták be.
– Az összetartáson minden alközpont képviselve volt, és mintegy 90 gyerek vett részt a tornán. Az ötlet úgymond adott volt, hiszen olimpiai évben vagyunk, és ez jó alkalomnak bizonyult, hogy a hangulatot feldobjuk. Valami újat, frisset akartunk felmutatni, ami ösztönzi a sportolókat a versenyszellemre, és ebből kifolyólag ezúttal egynaposra terveztük az összetartást, ami így nagyon intenzív lett. A csapatokat igyekeztünk úgy kialakítani, hogy egyforma erőviszonyok alakuljanak ki, ami persze nagyon nehéz feladat. A jégkorongtorna mellett bevezettük még az NHL All Star gálákon látott skill challenge-t, illetve volt egy úgynevezett száraz kihívás. Utóbbi versenyben az Egy perec és nyersz című játékból inspirálódtunk. Az ügyességet, a gyorsaságot, a logikát stb. mértük, és a végén itt is kialakult a rangsor. Úgy érzem, hogy fontos volt a fiatalokat kizökkenteni a napi rutinból, hiszen lassan közeledik a rájátszás, és ilyenkor nem árt egy kis frissesség a fejnek – fogalmazott Antal István, a SZJA mentoredzője.

Darvas Attila

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek