Olimpia székely sportolókkal

157

A hivatalos megnyitóval ma veszi kezdetét a dél-koreai Pjong­csangban a téli olimpiai játékok. Három székely sportoló mellett a Csíkszeredai Sportklub négy versenyzőt delegált, továbbá van magyar éremesély is.

Elkezdődik a dél-koreai Pjongcsangban a téli ötkarikás játékok. Összesen 15 sportágban állnak rajthoz a sportolók 102 éremért.

Négy sportklubos az olimpián
A Csíkszeredai Sportklub négy sportolót delegál idén az ötkarikás játékokra, akik közül hárman bobosok, míg egy Kanadában élő nagypályás gyorskorcsolyás is kivívta a jogot. A bobosok közül viszont „csak” ketten képviselik Romániát a négyes bobban Grigore Dorin Alexandru, illetve Crăciun Florin Cezar révén. Harmadik társuk, Moldovan Dănuț Ausztria színeit képviseli. A Kanadában élő Alexandra Ianculescu az utolsó pillanatban került fel az utazók listájára, aki a nagypályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számában fog indulni.
A Csíkszeredai Sportklub elnöke, Hodos László lapunknak kifejtette, hogy sportolóitól tisztes helytállást vár, és hogy előzetesen több kvótára számított.
– Nincs reális pontszerző lehetőség, így csak tisztességes helytállást várok, és azt kívánom, érezzék jó magukat az olimpián. Talán az osztrákokkal induló Moldovan Dănuțnak van esélye arra, hogy bekerüljön az első tízbe. Előzetesen több kvótára számítottam. Reménykedtünk abban, hogy a sílövők, illetve a rövidpályás gyorskorcsolyázók közül is odaérhet valaki, de majd a következőre! Sajnos viszont nagy a lemaradásunk a többi országgal szemben, ezeket egyre nehezebb ledolgozni, és ez addig lesz így, míg az állam nem fogja komolyan venni a sportot – összegzett Hodos.

Három székely lányért szoríthatunk
Két szakágban három székely lányért lehet majd szorítani az olimpián. A történelmet írt – hatodik olimpiájának vág neki – Tófalvi Évának (VSK Csíkszereda, képünkön) sílövésben, a gyergyószentmiklósi születésű, de a Bukaresti Dinamót képviselő Lőrincz-Sára Tímeának sífutásban, illetve a magyar színekben induló csíkszeredai Szőcs Emőkének, aki szintén sífutásban áll rajthoz, miután sílövészetben nem jutott kvótához.
Egyik sportoló sem esélyes az olimpiai éremre, amely hatalmas csoda lenne. Ennek megfelelő célokat tűztek ki maguk elé. Lőrincz-Sára Tímea a legutóbbi olimpián 49. lett, és ezen javítana – top30-as lenne –, míg Szőcs Emőke célja, hogy a kisnemzetek sportolóit megelőzze. Tófalvi Éva rutinos versenyzőként indul, és bár nem fiatal, de egy-egy jó versenyt elkaphat. Pjongcsangban pedig már volt hetedik helyezett.

Magyar éremesélyek
Minden előzetes éremtippelős oldal két magyar éremmel számol a pjongcsangi olimpián, méghozzá rövidpályás gyorskorcsolyában. Mindkétszer Liu Shaolin Sándor neve bukkan fel, de esélyesként kezelik testvérét, Liu Shaoangot is. Mindketten minden lehetséges számban elindulnak. Ugyanakkor meglepetést okozhat mind a férfi, mind a női váltó is. Mindkét váltó ugyanis top négyes csapat, akik szereztek már érmeket világbajnokságon.

Darvas Attila

 

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek