2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Olcsóbban fűtenek, munkahelyet teremtenek, bevételre tesznek szert

Utolsó szakaszába lépett az a háromlépcsős képzéssorozat, amelynek során a résztvevők a korszerű, fenntartható zöldhulladék-gazdálkodás elméleti és gyakorlati tudnivalóit sajátíthatták el egy, a Norvég Alap által finanszírozott projekt során. Három cél is elérhető ezzel a tudással: környezetvédelem, olcsó fűtőanyag nyerése és jövedelemszerzés. A haszonélvezők pedig a vidéki közösségek lehetnek. A LIA Alapítvány által működtetett lókodi és bikafalvi védett otthonok műhelyeiben máris a „saját termelésű” biomasszával fűtenek.

Gallyakat raknak a darálóba. Alternatív fűtőanyag Fotó: lia-biomass.ro
Gallyakat raknak a darálóba. Alternatív fűtőanyag Fotó: lia-biomass.ro

A LIA Alapítvány idén márciusban indította el a Fenntartható zöldhulladék-gazdálkodás elnevezésű képzéssorozatot, ennek utolsó szakaszát szervezik meg a héten, október 22–23-án Lókodban 9–17 óra között. A képzést Jorunn Tønnesen és Torek Filbakk tartja a norvég NorgesVel szervezettől, a célcsoport továbbra is az erdészetek, közbirtokosságok vezetői, tagjai, erdő- és legelőtulajdonosok, környezetvédelmi szakemberek. Szerdáig még lehet jelentkezni a tanfolyamra. Bara Ágnes projektvezető elmondta, hogy az eddigi képzéseken számos – főleg udvarhelyszéki – településről érkeztek érdeklődők, de Csíkszentlélekről, Csíkszentgyörgyről, Szo­vátáról is voltak résztvevők.

A jó példák gyakorlatba ültethetők
A képzéssorozat csak egy része a nagyszabású, a Norvég Alap által finanszírozott 200 000 eurós nagyságrendű projektnek. A Lókodi Ifjúsági Alapítvány (LIA) pályázata fenntartható választ ad és példát mutat arra, hogyan lehet a közösség számára is hasznos és hatékony módon elvégezni a legelő- és erdőtakarítást, amelyre környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is szükség van. Vannak térségek, ahol már régebb rájöttek arra, hogy a lombhulladékból, ágakból, fenyőcsapokból olcsó fűtőanyag készíthető. Elégetni ezeket – mint tudjuk – káros a környezetre, egyébként is büntetendő. Elszállításuk sokba kerül. De szervezéssel és pályázati pénzek segítségével a külföldi jó példák nálunk is gyakorlatba ültethetők – ezt mutatja meg a LIA programja, amely a szükséges információk átadása mellett egy zöldhulladék-begyűjtő és -feldolgozó gépsor, erőgép és speciális kazánok beszerzéséről és üzembe helyezéséről is szól.
A gépek már a nyáron megérkeztek, a bikafalvi védett otthonnál felszerelték a biomasszás kazánt, a napokban végzik el ugyanezt a beruházást Lókodban. Itt a hátrányos helyzetű fiataloknak munkát adó műhelyt fogják fűteni a hideg hónapokban az olcsóbban előállított hővel.

Lókod, a mintafalu
Bara Ágnes beszámolt arról, hogy munkahelyeket is teremtenek a pályázatnak köszönhetően, ráadásul olyan emberek kaphatnak munkát, akik egyébként igencsak hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon (pl. 50 év körüli, állástalan férfiak, hátrányos helyzetű, enyhe akadályozottsággal élő fiatalok). A felsoroltakkal együtt a pályázat egyfajta modellt szeretne mutatni vidéki önkormányzatoknak, hogy hogyan lehet a közintézmények, közösségi épületek fűtését olcsóbban megoldani, továbbá erdőtulajdonosoknak, közbirtokosságoknak is, hiszen legelőtakarításkor vagy az erdőkitermelés során keletkezett zöldhulladék újabb bevételi forrást jelenthet számukra.
Tehát a LIA pályázata minta akar lenni, Lókod (ahol jelentős mértékben jelen van a civilszervezet) pedig mintafalu lenne – fogalmazott Bara Ágnes. A kis faluban 800 négyzetméternyi felületet fűtenek majd az erdő- és legelőtakarításból származó hulladékkal, pontosabban az abból előállított brikettel és aprítékkal. Sőt, az alapítvány már több olyan intézménnyel, vállalkozással is tárgyal, melyek már átálltak az alternatív energiafelhasználásra, és fűtőanyagot vásárolnának. A LIA Alapítvány a tüzelőanyag-felesleg eladásából származó bevételt az intézmény működéséhez szükséges költségek egy részének fedezésére fordítja.

Jövőképet vázolnak fel
A képzés záró része természetesen kapcsolódik a korábban már kifejtett témákhoz, mint a zöldhulladék felhasználása energiatermelésre, talaj- és környezetvédelem a legelő- és erdőgazdálkodásban, legelő- és erdőtakarítás, aprítékszárítás és -raktározás, intézmények, szervezetek együttműködési lehetőségei. Ezúttal a már elvégzett munka tapasztalatainak bemutatása mellett egyfajta jövőképet is felvázolnak a résztvevők, hogy milyen lehetőségei vannak térségünkben a zöldhulladék-gazdálkodásnak. A térítésmentes képzésre a helyek száma korlátozott, a részvételi szándékot szerdáig a 0724–322723-as telefonszámon lehet jelezni.
Egyébként a pályázati lehetőség nyitott, gépsorok beszerzésére lehet támogatást kérni, a LIA Alapítvány pedig a tapasztalatok megosztásával és szakmai tanácsadással is segíti az érdeklődőket.

[box type=”shadow” ]A Lókodi Ifjúsági Alapítvány (LIA) 1996-ban jött létre, céljai között szerepel az árvaházból kikerült fiatalok támogatása, fogyatékkal élő személyek nevelése, oktatása, lakhatás biztosítása a fiatal rászorulóknak. Lókodban egyfajta ifjúsági falut alapítottak, ahol több hátrányos helyzetű fiatal él önellátó módon. Másutt is családi házakat vásároltak meg, Bikafalván például akadályozottsággal élő fiataloknak nyújt otthont. Jelenleg több mint 70 fiatal áll a LIA Alapítvány gondozásában. [/box]

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb