Olcsóbbak lehetnek a biotermékek és a hagyományos élelmiszerek

Áfacsökkentés

32

A jelenlegi kilenc- helyett ötszázalékos áfakulcsot alkalmaz ezentúl a kormány a biotermékekre és a hagyományos élelmiszerekre. Az intézkedésről keddi ülésén döntött a kormány.

A jelenlegi 9 százalékról a legkisebb, 5 százalékos szintre csökken Romániában a bioélelmiszerek és a mezőgazdasági minisztérium által hagyományos termékeknek minősített élelmiszerek, illetve a hagyományos, alkoholt nem tartalmazó italok általános forgalmi adója (TVA). Erről keddi ülésén hozott sürgősségi rendeletet a kormány.
Viorica Dăncilă miniszterelnök szerint az intézkedéssel az egyre népszerűbb, „magas minőségű, egészséges élelmiszereket” akarják hozzáférhetőbbé tenni a hazai vásárlók számára, ezzel is arra bátorítva őket, hogy egészségesen étkezzenek.
Négy éve terjesztették ki valamennyi élelmiszerre a 9 százalékos kedvezményes áfát, az akkor még 24 százalékos általános áfakulcs helyett. Tavaly novemberben vezették be a még alacsonyabb szintű, 5 százalékos áfakulcsot a turisztikai és közétkeztetési szolgáltatások számára. Románia 2016-tól az általános áfakulcsot 20 százalékra, 2017-től pedig 19 százalékra mérsékelte.
A PSD politikusai rendszeresen bírálják a szerintük „a románokat agyonvegyszerezett élelmiszerekkel mérgező”, a kelet-európai piacokon silányabb minőségű árut forgalmazó nyugati nagyvállalatokat. Liviu Dragnea pártelnök kedden törvénytervezetet terjesztett a parlament elé, amely az üzleti forgalom 4 százalékára rúgó bírsággal sújtja azokat a – több uniós tagállamban is tevékenykedő – vállalatokat, amelyek Romániában a külföldi piacokhoz képest gyengébb minőségű termékeket forgalmaznak azonos elnevezéssel.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek