Olcsóbb volt a hőszigetelés

41

Kifüggesztették a végső elszámolást abban a két tömbházban, amelyek hőszigetelését a tavaly sikerült befejezni az Európai Unió támogatásával. Kiderült, azok a lakók, akik időben befizették a becsült önrészt, akár több száz lejt is visszakaphattak, és a fűtésszámlák is jelentősen kisebbek voltak, mint a hőszigetelés előtt.

Hőszigetelési munkálatok. Pozitív mérleg Fotó: László Róbert
Hőszigetelési munkálatok. Pozitív mérleg Fotó: László Róbert

Kevesebb önrészt kellett fizetniük a becsült összegnél a lakóknak abban a két tömbházban, amelyek hőszigetelését a tavaly befejezték. A pályázati kiírás szerint a költségek 60 százalékát európai uniós és kormánytámogatásból fedezték, 20-20 százalék pedig a helyi önkormányzat, illetve a lakók hozzájárulása volt. A végleges elszámolást a napokban függesztették ki.
A Hargita utca 2–8. szám alatti tömbházban egy kétszobás lakás hőszigetelésére átlagosan 3500 lejt, a háromszobásra 3800–3900 lejt, a négyszobásokra pedig 4600 lejt fizettek végül a lakók – tudtuk meg a lakástulajdonosi társulás ügyvivőjétől, Kerekes Vioreltől. Kifejtette, ennél kisebb vagy nagyobb is lehetett egy-egy lakóra eső összeg annak függvényében, hogy cseréltek-e nyílászárókat az adott lakrészben, vagy hogy hány és mekkora erkélyt kellett beépíteni.
– Nagyon jól kijöttünk, jóval nagyobb költségre számítottunk: egy négyszobás lakásra 6200 lejre, a háromszobásra 5600 lejre, a becsült, és a végső összeg közötti különbséget pedig már visszakapták a lakók – mondta Kerekes.
Hozzátette, ki sem lehet mondani, hogy milyen sokat jelentett a 33 éves tömbháznak a felújítás, arról nem is beszélve, hogy a fűtésköltség is körülbelül 40 százalékkal kevesebb, mint a tavaly, és olyan lakó is van, aki ezen a télen el sem indította a fűtést.
Szerettük volna megkérdezni a Kossuth utca 28–36. szám alatti tömbház lakástulajdonosi társulásának ügyvivőjét, Kémenes Gabriellát is arról, hogy elégedettek-e a munkálatok minőségével, és mi a véleményük a végső elszámolásról, azonban előbb halaszthatatlan teendőkre hivatkozva elutasított, majd elzárkózott a válaszadástól.
Tamás Imrétől, a csíkszeredai polgármesteri hivatal lakástulajdonosi egyesületekkel kapcsolatot tartó irodájának vezetőjétől megtudtuk, nem érkezett panasz az elszámolással kapcsolatban. Mint mondta, maga is érdekelt a Kossuth utcai tömbház hőszigetelésében, az ő esetében a négyszobás lakásra kifizetendő önrész végül 5200 lej volt, és közel 800 lejt kell még visszakapjon a becsült értékhez képest. Hozzátette, azok a lakók, akik rendesen befizették a hozzájárulást, most nyugodtak lehetnek, hiszen alacsonyabb a végösszeg.
Tamás Imrétől megtudtuk, a költségek rendezése szempontjából a Kossuth utcai lakószövetségnek még van egy kevés elmaradása, éppen a múlt héten figyelmeztették őket erre.
– Egy kicsit vitatkoztak a végén, és mindent nem fizettek ki, de ez már apróság, és valószínűleg megoldják – mondta az iroda vezetője.
Úgy tudjuk, ebben a tömbházban az egyik lakó már a kezdetektől akadályozni próbálta a hőszigetelést, és mikor ez nem sikerült, végül a korrupcióellenes ügyészségnél tett feljelentést, aminek következtében a DNA írásban kérte a finanszírozási forrásra vonatkozó dokumentumokat. Erről érdeklődtünk Antal Attila megbízott polgármestertől, de lapzártáig nem erősítette meg az információt.
A programban idén további 29 tömbház hőszigetelését szeretnék befejezni, ezekre azonban a munkálatok késése miatt már elveszítették az uniós támogatást.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek