Olcsóbb lett a távfűtés Csíkszeredában

87

Csökkentette december elsejétől a távfűtés lakossági árát Csíkszereda önkormányzata a múlt pénteki ülésen elfogadott határozatával. A városvezetők azt állítják, hogy ez az árcsökkenés előreláthatóan hosszú távon fenntartható lesz.

Döntöttek a városatyák. 304 lejről 275 lejre csökkentik a távfűtés lakossági árát
Döntöttek a városatyák. 304 lejről 275 lejre csökkentik a távfűtés lakossági árát

Ha nem is annyival, mint amennyivel tervezték, de gigakalóriánként 304 lejről 275 lejre sikerült csökkenteni a távfűtés lakossági árát Csíkszeredában.

Árkompenzáció saját pénzből
Az önkormányzat korábban 400 ezer lejes kormánytámogatásban reménykedett, amely segítségével 250 lejre csökkenthették volna a gigakalória árát, ám a Ponta-kormány egy nappal azelőtt lemondott, minthogy az erre vonatkozó kormányhatározatot elfogadhatta volna. Így nem maradt más, minthogy az önkormányzat annyival vegye vissza az árat, amennyivel saját erejéből képes, úgy hogy közben a hőenergia 430 lejes előállítási ára nem változik.
– Az olcsóbb kogenerált hő, illetve a kazánházak összekötése által eredményezett költségcsökkenés lehetővé teszi ezt az árcsökkenést. Ráadásul a távfűtési hálózatra csatlakozott fogyasztók száma is csökkent, így a jövő évre előirányzott támogatás fedezi az árcsökkentésből adódó többletet, az intézkedés nem ró pluszterhet a 2016-os költségvetésre – érvelt Füleki Zoltán megbízott alpolgármester.
A pénteki döntések között szerepel még a Csíki Csobbanóban ezután elérhető új típusú, egyéni úszóbérlet elfogadása, a Piac utca 7E szám alatti terület (a Decean üzlet mellett) direkt haszonbérbe adása Poráczki Csaba részére, aki az illető terület nagy részének tulajdonosa ugyan, de az önkormányzat tulajdonában lévő 8 négyzetméternyi felület nélkül nem tudja rendezni az illető övezetet és felépíteni az oda tervezett üzlethelyiséget.

Bemutatkozott az új parancsnok
Megjelent a tanácsülésen Antal Ștefan, a Hargita Megyei Ren­dőr-felügyelőség parancsnokhelyettese, aki bemutatta az önkormányzat tagjainak Iordan Ștefan Mirceát, az új városi rendőrparancsnokot. A fiatal rendőrtiszt Fekete Kászoni Titusz nyugdíjba vonulása nyomán megüresedett parancsnoki tisztségre pályázott sikerrel. A testületnek azt mondta, legfontosabb célja a város polgárai biztonságának szavatolása, és mindent meg fog tenni azért, hogy a törvényt tiszteletben tartsák a város problémás övezeteiben is.
Az interpellációk között Szabó Soós Klára néppárti tanácsos az igencsak leromlott állapotban lévő csobotfalvi kultúrház helyzetét hozta fel. Arra kérte a városvezetőket, hogy vagy az önkormányzat költségén javítsák fel az épületet, vagy adják át azt koncesszióba a csobotfalvi közbirtokosságnak, hiszen az csak ebben az esetben tud munkálatokat végeztetni az épületen. Füleki megbízott alpolgármester ígérte, megvizsgálják, melyik a megfelelőbb lépés a városnak.

Kiállnak a Városháza feliratért
Szintén napirend előtt szólalt fel Veress Dávid tanácsos, aki arra kérte a városvezetést, időben tegyen lépéseket annak érdekében, hogy Csíkszeredában ne történhessen meg, hogy le kell majd venni a Városháza feliratot az épület homlokzatáról. Azt javasolta, kérjék az államfőt, a kormányfőt, hogy állítsák le a notórius feljelentőt.
– Ha per lesz a dologból, kiállunk az igazunk mellett az utolsó lehetőségig – ígérte a testületnek Füleki Zoltán, aki úgy fogalmazott, személyesen is tiltakozik a Dan Tănasă-jelenség ellen, és hogy bízik az igazságszolgáltatásban, hiszen Romániában a kétnyelvűség törvényesen elfogadott, sőt kötelező is ott, ahol egy nemzeti kisebbség tagjainak aránya meghaladja a 20 százalékot. Meglátása szerint a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal épülete műemlék épület, amely homlokzatához hozzátartozik a Városháza felirat, és a törvény értelmében a műemlék épületeken módosítások nem végezhetők.
– Én ezt támadásnak fogom fel, ami ellen védekezni fogunk. Bízom benne, hogy Csíkszereda román ajkú lakossága sem támogatja a Dan Tănasă-féle támadásokat – fogalmazott Füleki.

Forró-Erős Gyöngyi

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek