kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Olcsóbb élelmiszerek, egyelőre…

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) jóvoltából tegnap szerezhettünk tudomást arról, hogy miként is alakultak a fogyasztói árak augusztus hónap folyamán. Úgy általánosságban: némi drágulás következett be, de az élelmiszerek esetében a megelőző hónaphoz viszonyítva egy minimális csökkenés és egy kevéske drágulás az ipari árucikkek, valamint a szolgáltatások esetében.

A tavalyi esztendő azonos hónapjához viszonyítva a drágulás 3,9 százalékos volt, a fogyasztói árak éves inflációs rátája pedig 4,1 százalékos. Mondanunk sem kell talán, hogy mindkét arányszámmal az unió nem kívánatos éllovasai maradtunk, mármint a fogyasztói éves árindex tekintetében. Megemlítendő az is, hogy a fogyasztói árak átlagos rátája az utóbbi 12 hónap során (2018 szeptembere és 2019 augusztusa) a megelőző 12 hónaphoz (2017 szeptembere és 2018 augusztusa) 4 százalékos volt.
Említettük, hogy az élelmiszerek júliushoz viszonyítva valamivel olcsóbbak lettek, nevezetesen 0,29 százalékkal. Van viszont jelentősebb árcsökkenés is: a krumpli esetében 4,10 százalékos, a friss gyümölcsök esetében 5,58 százalékos, a zöldségek és a zöldségkonzervek esetében 1,83 százalékos. Megjegyzendő azonban, hogy mindezen terményféleségek esetében 2018 decemberéhez viszonyítva áremelkedésről lehet beszélni, a krumpli esetében például 17 százalékosról. Felfejlődőben az amúgy idényárus tojás drágulása is, júliushoz viszonyítva az 1,17 százalékos volt (de ugyanakkor 6,63 százalékkal volt olcsóbb, mint 2018 decemberében). A többi élelmiszer esetében 0,5% alatti csökkenés, illetve drágulás következett be. Az ipari árucikkek úgy összességükben egy kevéskével, nevezetesen 0,22 százalékkal drágultak, azon belül viszont szinte meglepetésszerűen az üzemanyag egy hajszálnyival olcsóbb lett, nevezetesen 0,15 százalékkal (de jó tudni azt is, hogy júliusban 4,64 százalékkal került többe, mint 2018 decemberében). A többi árucikk esetében lényegtelen változás (drágulás) következett be, de ez nemigen vigasztalhat senkit, főleg például akkor nem, ha tudjuk, hogy a gyógyszerek 2 százalékkal, a ruhaneműk több mint 1 százalékkal, a hőenergia pedig 3,3 százalékkal drágult 2018 decemberéhez viszonyítva. A szolgáltatások terén a legszembeötlőbb a légi utazás közel 11,5 százalékos drágulása, és csak egy dolog vigasztalhat: szűkebb pátriánk lakói nemigen szoktak hetente vagy havonta repülőgéppel furikázni rokonaikhoz, a benzin, a gázolaj viszont egyelőre nem drágult…

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb