Olcsó malacnak drága lehet az ára

355

A szállítási és értékesítési tilalom miatt nagyot esett az ára a sertéseknek a pestissel fertőzött déli országrészekben. A főhatóság attól tart, a helyzetből a kufárok illegális módon próbálnak profitálni. A malacvásárlásban érdekelt gazdákat arra kérik, ha az eladásra kínált állatnak nincs fülszáma és állategészségügyi bizonyítványa, alacsony áron se vegyék meg.

Utánfutóból árult fülszámozatlan malacok. Rossz vásár is lehet belőle Fotó: Domján Levente

Ne vásároljanak útszélekről, autók csomagtartójából, fülszám nélküli, ismeretlen, bizonytalan eredetű sertéseket a gazdák, akkor sem, ha a süldőket, malacokat nagyon olcsón kínálják. Alapos a gyanú ugyanis, hogy a nyomott áron hirdetett állatokat az ügyeskedők a sertés pestissel fertőzött, zárlat alatti déli országrészekből hozzák – figyelmezteti a gazdákat dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője.
A megyei főállatorvos úgy véli, a figyelmeztetés azért sem korai, mert a téli disznóvágások nyomán megüresedő pajtákat – a jövő évi vágnivalóra gondolva – a legtöbb gazda igyekszik mihamarabb újra malacokkal benépesíteni.
– Közelednek az ünnepek. Természetes, hogy a gazdák a disznóvágások után már malacok után érdeklődnek, a jövő évi vágnivalóra gondolnak. Viszont fokozottan figyeljenek arra, hogy kitől mit vásárolnak, mert a déli megyékben jelen lévő sertéspestis miatt az ottani árak nagyon alacsonyak. Hivatalosan és elméletileg a betegséggel fertőzött gócpontokból nem lehet sertést kihozni, de pénz beszél, így a pillanatnyi, gyors haszonhúzás reményében az állatok illegális értékesítésével egyesek mégis megpróbálkoznak. Nagy a kísértés, mivel a déli megyékben, ahol a malac nem eladható, nagyon olcsó. Attól tartunk, hogy ez érdekelni fogja azokat a bölléreket, akik csak a gyors kereseti lehetőséget nézik, a fertőzés továbbhurcolásának következményeivel viszont nem számolnak. Tehát arra kérjük a gazdákat, hogy ha a megüresedő pajtáikba, istállóikba a jövőre nézve süldőket, malacokat akarnak telepíteni, csak olyan telepről vásárolják, amely állategészségügyi felügyelet alatt áll, vagy pedig ellenőrizzék, hogy az állat fülszámozott, nyilvántartásban szereplő legyen, a vásárt pedig olyan állategészségügyi bizonylat kísérje, amiből kétséget kizáróan kiderül, hogy a malac olyan helyről származik, ahol a sertéspestis nem létezik. Ez nemcsak a gazdának, hanem mindnyájunknak közös érdeke – hangsúlyozta lapunknak a főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek