2021, január 17, vasárnap.

Olaszos könnyedség az idei kínálat

Hat országból érkező 16 együttes tart összesen húsz koncertet a Csíkszeredában július 9-én kezdődő Régizene Fesztiválon. A rendezvény nulladik napján, július 8-án kerekasztal-beszélgetésen emlékeznek vissza a meghívottak a fesztivál kezdő lépéseire és az elmúlt 35 évre Boér Károly moderátor vezetésével. Este fél kilenctől örömzenélés, a Nyári Egyetem tanárainak és diákjainak improvizatív játéka hallható rendhagyó módon a Petőfi Kávéházban, mintegy bemelegítőként a másnaptól induló fesztiválra.

Sajtótájékoztatón ismertették az idei fesztivál programját
Sajtótájékoztatón ismertették az idei fesztivál programját

[dropcap]M[/dropcap]íg tavaly a francia zenéé volt a főszerep a fesztiválon, idén az élettel átitatott, érzékeny olasz muzsika a téma, amely bár kevésbé intellektuális a francia zene után, nagyon közvetlen és örömet hozó. Mert az ember szívében megvan egy mély vágyakozás a boldogság iránt, és éppen ez a régizene missziója, hogy boldogságot keltsen – közölte pénteki sajtótájékoztóján dr. Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője.
A négy nap alatt sorjázó 20 magas minőségű szintű koncert után a fesztivált egy mágikus este zárja, amelyen zenészek, diákok és a közönség együtt zenél és táncol reneszánsz kori ritmusokra.
A sajtótájékoztatón Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője köszönetét fejezte ki az elkötelezett, színvonalas munkát végző szervezőcsapatnak, illetve azoknak a kollégáknak, önkénteseknek is, akik kevésbé látszanak ugyan, de munkájuk nélkülözhetetlen. Kiemelte Fazakas Gabriella programfelelős munkáját és dr. Filip Ignác Csaba tevékenységét, akinek eddigi nyolcéves művészeti vezetői irányító munkáját (2008-tól tölti be ezt a tisztet) a fesztivál történetében mintegy mérföldkőként értelmezte.
Ferencz-Salamon Alpár, Hargita Megye Tanácsának képviselője elmondta, a fesztivál immár 10 éve a megyei önkormányzat megkülönböztetett támogatását élvezi, amely mint főtámogató a tavalyival megegyező finanszírozásban részesíti idén is az intézményt.
Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere tiszteletét és elismerését fejezte ki a szervezők iránt. Elmondta, nagyon örül, hogy annak idején a város segítségével indulhatott újra a fesztivál és fejlődött mai – nemzetközi – színvonalára. Fontosnak tartja, hogy a helyi értékek felkarolása mellett helyet kap és helyet kell kapjon a továbbiakban is egy ilyen minőségű, egyetemes értékeket felmutató fesztivál is, amely képes nyitni az egyetemes kulturális értékek felé is.
Dr. Filip Ignác Csaba az olasz zene szépségeire reflektálva részletesen áttekintette a fesztivál programját. Hozzátette, hogy a Nyári Egyetem ügyesebb diákjai számára fellépési lehetőséget biztosítanak majd az egyes koncertek elején, hogy kipróbálhassák magukat a nagyközönség előtt is.
Ferencz Angéla hangsúlyozta, hogy a szervezői munka folyamat, amelyet nem föltétlenül a szakaszos eredményekben kell mérni. Ettől függetlenül az idei szervezői munka eredményeként új honlappal rukkoltak elő (www.regizene.ro), amely jobban igazodik a nemzetközi arculathoz.
A koncertlátogató idén színes, krétapapírra nyomott műsorfüzetet kap kézhez, igényes tartalommal.
A részt vevő együtteseknek kerámia emlékplakettet nyújtanak át, amelynek elkészítését, pályázat útján Móga Attila borszéki képzőművész nyerte el, ebből is kitűnik a szervezők igyekezete a zene és képzőművészet összekapcsolására. Az idei fesztivál arculata a hagyományhoz híven Mérey András grafikusművész által az 1980-as években megalkotott plakáttervekre épít. A kulturális központ reklámanyagként egy DVD-t is megjelentetett, amely részleteket tartalmaz az elmúlt év felvételanyagából.
A fesztivál évről évre térben is kiterjed: Ferencz Angéla kiemelkedő eredménynek tartja, hogy a Barokk Fesztiválzenekar idén Bukarestbe is elviszi a fesztivál hírét, 11-én, szombaton a bukaresti Szent János-templomban játsszák műsorukat. Ez a projekt a Román Kulturális Intézet támogatásával jöhetett létre.
A Régizenei Nyári Egyetemen a diákok idén kilencféle képzésen vehetnek részt, ezek közül kiemelte az idén induló zenekritika-kurzust.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb