Olasz uralom a befutónál

A dobogóra csupán olasz sportolók fértek fel a XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének első szakaszán a Kastélyetapon. A mezőny a 197 km-es szakaszon nagyon együtt kerekezett, és csupán az utolsó öt kilométeren szakadtak szét bolyokra.

Fotó: Halmágyi Zsolt

A XIII. Székelyföld Kerékpáros Körversenyének első szakasza előtt – amely során 197 km-t kellett megtegyen a mezőny – Paul Watson UCI bíró (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) javaslatára módosították a sepsiszentgyörgyi befutót és más útszakaszt jelöltek ki.
Ez a mezőnyt viszont nem nagyon zavarta meg. A sepsiszentgyörgyi rajt után már az első kilométerek után több szökési kísérlet volt, de ezek nem igazán voltak sikeresek. Az első sprintnél nagyon egyben volt a mezőny, hogy végül a Sport.Land Niederösterreich kerekese, Thomas Uhmaller, a lengyel Hurom sportolója, Emanuel Piaskowy és a szerb válogatott Dusan Kalaba fusson be az első három helyre.
Kovászna után nyolc sportoló lépett az élre – Yehor Dementyev, Vlad-Nicolae Dobre, Daniel Ei­chinger, Móricz Dániel, Marvin Hammerschmid, Matteo Gino Pegoraro, Solymosi Márton, Niels Friedle –, és igyekeztek tempót diktálni. E nyolcasból még Kézdivásárhely előtt kiesett – defekt miatt – Friedle, és végül Marvin Hammerschnid (Sport.Land Niederösterreich), Yehor Dementyev (Novák Team), illetve Vlad-Nicolae Dobre (Giotto Victoria-Palomar) ért fel a dobogóra a kézdivásárhelyi sprinten. Az fent felsorolt hetes nagyon egyben maradt, folyamatosan növelték előnyüket egészen az első hegymenetig, a Nyergestetőig. Remek átlagot is kerekezett a mezőny, hiszen egy adott pillanatban közelítették az 50 km/órás sebességet is.
Az első hegymenetet Dobre húzta be, akit Marvin Hammer­schmid, illetve Móricz Dániel (Pannon CT) követett. A Nyer­gestetőt elhagyva az élmezőny előnye folyamatosan csökkenni kezdett. Míg a hegymenet előtt közel öt perc volt az előnyük, addig Sepsibükszádnál már három perc volt. Érezhető volt, hogy az élen haladók nem fogják bírni és előbb-utóbb a mezőny beéri őket. Az utolsó sprint még belefért, ahol Dementyev–Eichinger–Mat­teo lett a sorrend, ám az utolsó 10 km-re már egyben volt a mezőnyt. Ahogy következett a cél, úgy kezdték egyre jobban pozicionálni magukat a sportolók, és az utolsó kilométeren hatalmas tülekedés alakult ki.
A győzteseket végül tized­másodpercek választották el egymástól, és csak olasz sportolók fértek fel a dobogóra. Az első helyen Ricardo Bobbo, a másodikon Leonardo Bonifazio, míg a harmadikon Paolo Toto ért be. Az első hatban pedig egy sportoló volt, aki nem olasz nemzetiségű.
A mezőny a háromszéki szakaszt követően átköltözött Hargita megyébe, ma Csíkszeredában lesz a rajt és a befutó is. A második szakasz lesz a Királyetap öt hegymenéssel és három sprinttel megfűszerezve, ha nem lenne elég a 199 km-es táv.
Kastélyetap, 197 km: 1. Ri­cardo Bobbo (Delio Gallina Colosio), 2. Leonardo Bonifazio (Sangemini Trevigiani), 3. Paolo Toto (Sangemini Trevigiani).

Szakaszok és útlezárások

Királyetap, 2019. augusztus 9. (198,44 km), 11.00: Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Borzont – Parajd – Székelyudvarhely – Szentegyháza – Csíkszereda.

Útlezárások: a szakasz során forgalomkorlátozás lép érvénybe.

III. A félszakasz, 2019. augusztus 10. (10 km), 10.00: Csíkszentkirály – Szentimrei Bü­dösfürdő.

Útlezárás: a szakasz során teljes forgalomzár lép érvénybe.
III. B félszakasz, 2019. augusztus 10. (122 km), 17.00: Csíkszereda – Csíkrákos – Csíkszépvíz – Csíkszereda – Csíkszentkirály – Csíkszentimre – Tusnád – Csíkszentmárton – Csíkbánkfalva – Csíkszentlélek – Csíkszereda – hét kör Csíkszereda utcáin.

Útlezárás: a szakasz során forgalomkorlátozás lép érvénybe, míg Csíkszereda utcáin – Szabadság tér – Temesvári sugárút – Vár tér – Szász Endre utca – Puskaporos utca – Tudor Vladimirescu utca – Testvériség sugárút – Hunyadi János utca – Szék útja – Márton Áron utca – Decemberi forradalom utca – Temesvári sugárút – Szabadság tér – 18.30–20.15 óra között teljes forgalomzár.

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

14,241RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gom…

Decemberi első műsorunk igazi meglepetés finomságokkal készült: készítsünk gombóc levest jó sok tormával, töltsünk kolbászt újszékelyi módra. Ha kíváncsi rá, hogy mi a lecsi-pecsi,...